Hírek

Az alábbiakban a Biztosítási Szemle 2019. január 01-től publikált hazai hírekkel kapcsolatos cikkei olvashatóak.

HOSSZÚ TREND TÖRT MEG AZ INGATLANALAPOKNÁL: 48 MILLIÁRDNYI TŐKE TÁVOZOTT

2019. július 16., kedd 10:30 Júniusban 2,2 %-kal, azaz 137 milliárd forinttal csökkent a befektetési alapokban kezelt vagyon. Ami a tőzsdéket illeti, mind a fejlett mind a fejlődő piacokon jelentősebb emelkedést láthattunk, ezzel szemben a BÉT-en csökkentek a részvényárfolyamok. A devizapiacon mind dollárral, mind az euróval szemben erősödött a forint.   tovább »

KALANDPARKOKAT VIZSGÁLT A FOGYASZTÓVÉDELEM: KÖZEL MINDEN HARMADIKNÁL TALÁLTAK HIBÁT

2019. július 16., kedd 10:00 A kalandparkok kétharmadának üzemeltetése mindenben megfelelt az előírásoknak az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt vizsgálat szerint. A hiányos dokumentációval rendelkező kalandpályák használatát ideiglenesen megtiltotta a fogyasztóvédelmi hatóság.   tovább »

NEM MOZGUNK ELÉG BIZTONSÁGOSAN A DIGITÁLIS VILÁGBAN

2019. július 16., kedd 9:00 Annak ellenére, hogy a netező magyarok 30 százaléka aggódik egy esetleges hackertámadás miatt, a jelszavaikra már kevésbé figyelnek. 56 százalék sok helyre ugyanazzal a jelszóval lép be és mindössze 11 százalék használ valamilyen jelszómenedzselőprogramot - derül ki a K&H legfrissebb kutatásából. A K&H szerint fontos, hogy az ügyfelek ne csak a pénzügyek intézésekor mozogjanak biztonságosan a digitális világban, hanem például internetezés vagy facebookozás közben is. Ennek érdekében a bank K&H e-dukáció néven információbiztonsági programot indított, melyben mindenki tesztelheti a tudását, online magatartását.   tovább »

K&H: ENNYIT KÖLTENEK A BANKKÁRTYÁSOK

2019. július 12., péntek 12:00 A betéti kártyások havonta átlagosan 32 ezer forintot, a hitelkártyások pedig 52 ezer forintot költenek - közölte a K&H Bank.   tovább »

JELENTŐSEN ÁTRENDEZŐDHET MAGYARORSZÁG NÉPESSÉGE

2019. július 12., péntek 10:00 Miközben a Föld népessége az elmúlt közel hetven évben megháromszorozódott, addig Európában az elmúlt hat évtizedben mindössze 26%-kal nőtt a lakosság, és az előrejelzések szerint a század közepén csökkenésbe megy át. Ezzel párhuzamosan az EU területén 2100-ban a 80 éves vagy annál idősebb lakosok száma 72,2 millió főre emelkedhet, ami 43,6 millióval több, mint 2018-ban. Magyarország népességében is jelentős mértékű átrendeződésre lehet számítani - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal népesedési világnap alkalmából kiadott jelentéséből.   tovább »

EZT TANÁCSOLJA A KATASZTRÓFAVÉDELEM A FESZTIVÁLOZÓKNAK

2019. július 11., csütörtök 13:05 A szabadtéri rendezvények és fesztiválok megrendezése komoly előkészületeket igényel a szervezőktől és a hatóságoktól egyaránt. A katasztrófavédelem hatósági szakemberei nemcsak ellenőrzik a rendezvényeket, hanem már a tervezési szakaszba is bekapcsolódnak azért, hogy a fesztiválozók a lehető legnagyobb biztonságban szórakozhassanak.   tovább »

ÁTLAG 517 EZER FORINT MEGTAKARÍTÁSA VAN A FIATALOKNAK

2019. július 11., csütörtök 10:55 A 19-29 évesek között egyre nagyobb a tudatosan, hónap elején megtakarítók aránya, a megtakarítások átlagos összege 517 ezer forint volt 2019 első negyedévében, ami jelentős emelkedés a 2018. év végi 414 ezer forinthoz képest. A fiatalok megtakarítási szokásairól a K&H készített elemzést, e szerint megtakarítással a megkérdezettek 53 százaléka rendelkezett, ami a legmagasabb érték évek óta.   tovább »

MÉG NÉHÁNY HÉTIG BEVÁLTHATÓK A RÉGI BANKJEGYEK!

2019. július 10., szerda 10:30 Megtalált néhány elfelejtett barna ötezrest, "Bartók" ezrest vagy lila ötszázast? Igyekezzen a beváltásukkal, mert ezek a bankjegyek hamarosan értéküket vesztik. Az MNB már csak néhány hétig váltja át e címleteket törvényes fizetőeszközökre.   tovább »

EZÉRT ÉRDEMES ALBÉRLETRE IS BIZTOSÍTÁST KÖTNI!

2019. július 10., szerda 9:45 Az albérletre is célszerű megfelelő biztosítást kötni, hogy egy későbbi kár esetén elkerülhető legyen a vita a tulajdonossal - hívja fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) az őszi tanévkezdés előtti albéreltkeresési időszak közeledtével. A felvételi ponthatárok július 24-i kihirdetése után ugyanis várhatóan több ezer diák igyekszik majd albérletet találni új tanintézménye közelében.   tovább »

FORDULAT A LAKÁSPIACON: MÁR ÉREZHETŐ A CSOK HATÁSA

2019. július 10., szerda 9:00 Fordulat látható a lakáspiacon, legalábbis a vidéki nagyvárosokban komolyabb élénkülés ment végbe, mint Budapesten - derül ki az ingatlan.com és a money.hu közös elemzéséből, amely többek között azt vizsgálta, hogy június végéhez képest július első hetében mennyivel nőtt a kereslet a lakások iránti kereslet Budapesten és több mint húsz vidéki nagyvárosokban.   tovább »

REPÜLŐVEL INDUL NYARALNI? EZEKET JÓ, HA TUDJA!

2019. július 8., hétfő 12:08 Ezen a nyáron is gyakran szólnak arról a hírek, hogy sajnos sok vakációzó rémálma válik valóra, amikor a repülőtérre kiérve szembesül azzal a ténnyel, hogy "jó esetben" is csak fél napos késéssel indulhat a szünidő. Nem is beszélve egy járattörlésről vagy arról, ha valaki az induláskor elszenvedett késés miatt a csatlakozást is elbukva reked egy idegen országban hosszú órákra. Legutóbb néhány hete történt hasonló, amikor magyarokat is érintett az eset.   tovább »

FELÉRE CSÖKKEN AZ ÜGYINTÉZÉSI IDŐ A K&H BIZTOSÍTÓNÁL

2019. július 8., hétfő 10:06 Többszörösére nőtt a biztosítós ügyeiket a K&H Biztosító netes portálján intéző ügyfelek száma, részben ezért megújult az ügyfélportál - közölte a K&H. A regisztrált ügyfelek száma három év alatt több mint 300 százalékkal, a feltöltött dokumentumok száma pedig 426 százalékkal nőtt. A netes dokumentumfeltöltések nemcsak gyorsabbá teszik az ügyintézést, de ennek köszönhetően még nagyjából 2,6 tonna papírt is megspóroltak az ügyfelek. A megújult virtuális felület az eddiginél is masszívabb biztonsági rendszerrel, például kétlépcsős azonosítással használható a jövőben, ráadásul felével, harmadával csökken az ügyintézési idő is.   tovább »

10 IT BIZTONSÁGI TIPP A NYARALÁSRA

2019. július 5., péntek 11:00 A nyári időszak, szabadság, szünidő alatt is érdemes kellő körültekintéssel eljárni számítógépes eszközeink és alkalmazásaink használata során, azokat a megfelelő védelmi elemekkel ellátva működtetni. A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete a biztonságtudatos magatartásra hívja fel a figyelmet.   tovább »

ÍGY INTÉZI ÜGYEIT A MAGYAR: MÉG MINDIG A SZEMÉLYES ÜGYINTÉZÉSBEN HISZÜNK

2019. július 5., péntek 10:30 Még mindig a személyes ügyintézésben hisznek az emberek, az online csatornák hatékonyságában nem nagyon bíznak - derül ki a Comnica NRC-vel közösen végzett, a magyar ügyfelek ügyintézési szokásait vizsgáló reprezentatív kutatásából.   tovább »

7 SZEMÉLYES AUTÓK: A LÍZINGCÉGEK FELKÉSZÜLTEK A ROHAMRA

2019. július 5., péntek 9:00 Extra keresletet hoz a fokozatosan bővülő magyar újautó-piacra és a lízingcégeknek a nagycsaládosok számára júliustól elérhető autónként maximum 2,5 millió forintos állami támogatás - közölte a Magyar Lízingszövetség. A kedvezmény elősegítheti, hogy csökkenjen a teljes magyarországi autóflotta 14 évet meghaladó átlagéletkora. Fontos, hogy az állami támogatás önerőként beszámítható az új autó árába, ugyanakkor a Lízingszövetség felhívja a figyelmet arra, hogy ezeknél az ügyleteknél is hitelképesnek kell lenniük a vásárlóknak a finanszírozáshoz. A lízingcégek felkészültek a várhatóan megnövekedő finanszírozási igények kielégítésére.   tovább »

EZEK A LEGGYAKORIBB VESZÉLYEK NYARALÁSKOR

2019. július 5., péntek 8:30 A nyári nyaralási időszakban megugrik a segélyhívások száma az asszisztencia szolgáltatóknál. A nyaralók leggyakrabban tengeri sün okozta sérülés, medúzacsípés miatt szorulnak orvosi ellátásra, Görögországban pedig kiemelkedően sok a bérelt robogóval történt baleset - derül ki az Europ Assistance Magyarország adataiból.   tovább »

VÁLTOZÁSOK AZ ALLIANZ HUNGÁRIA ZRT. MENEDZSMENTJÉBEN

2019. július 4., csütörtök 13:20 Alexander Protsenko vette át az Allianz Hungária Zrt. elnök-vezérigazgatói tisztségét 2019. július elsejei hatállyal. A pozícióhoz szükséges hatósági engedélyezés folyamatban van. Alexander Protsenko Kisbenedek Pétert követi a poszton, aki több mint 11 éven át töltötte be az Allianz Hungária Zrt. elnök-vezérigazgatói tisztségét. Kisbenedek Péter a jövőben az Allianz Csoporton kívül folytatja pályafutását.   tovább »

HÉTSZÁZMILLIÓ FORINTRA BECSÜLI AZ AEGON A JÚNIUSI VIHAROK OKOZTA LAKÁSKÁROKAT

2019. július 4., csütörtök 12:00 A június második felében tapasztalható szélsőséges időjárási jelenségek miatt összesen mintegy 11500 lakásbiztosítással kapcsolatos kárkifizetésre számít az Aegon Biztosító. A legtöbb káresemény - az országosan bejelentett káresemények csaknem harmada - Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében történt.   tovább »

AZ MNB IS ERŐTELJESEBBEN TÁMOGATNÁ A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁGOT

2019. július 3., szerda 10:01 Az MNB Zöld Programja keretében kívánja elősegíteni, hogy a hazai pénzügyi közvetítőrendszer a jelenleginél lényegesen erőteljesebben támogassa a környezeti fenntarthatóságot. A jegybank ezért számos piacfejlesztő intézkedés lehetőségét vizsgálja, amellyel kapcsolatban ma nyilvános szakmai konzultációt indít.   tovább »

REKORD DÖNTÖTT AZ IDEI JÚNIUS MAGYARORSZÁGON

2019. július 2., kedd 11:00 Az idei volt minden idők legmelegebbik júniusa Magyarországon az OMSZ adatai szerint.   tovább »

KÖZLEKEDÉSI BALESETEK: TÖBB MINT TIZEDÉVEL CSÖKKENTEK A HALÁLOS BALESETEK

2019. július 2., kedd 10:00 Több mint tizedével csökkent a halálos kimenetelű balesetek száma az idei első félévben, a balesetekben megsérültek száma azonban stagnált. A legtöbb baleset a járművezetők hibájából történt, a halálos balesetek legfőbb oka pedig a nem megfelelő sebesség alkalmazása volt - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal jelentéséből.   tovább »

SZÁZMILLIÓS SZÁMLÁT HOZOTT ÖSSZE A VIHAR EDDIG A K&H-NAK

2019. július 2., kedd 9:00 A májusi és júniusi viharokhoz köthetően eddig közel 2900 bejelentés érkezett a K&H Biztosítóhoz, a károk becsült értéke pedig meghaladta a 119 millió forintot. Csak június 28-án, pénteken több mint 500 kárbejelentés érkezett a csütörtöki szélsőséges időjárás miatt, ezeket elsősorban az orkán erejű szél okozta. A K&H még legalább ennyi bejelentést vár a hét elejéig.   tovább »

ÚJABB TÖBB SZÁZMILLIÓS JÚNIUSI VIHARKÁROK

2019. július 1., hétfő 13:20 Az elmúlt hétvégi katasztrofális időjárás több százmillió forinttal növelte meg a biztosítók által már kifizetett, illetve kárrendezésre elkülönített összegek nagyságát, tette közzé a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).   tovább »

NEM ANNYIRA KELENDŐEK A FÉLSZOBÁS LAKÁSOK

2019. július 1., hétfő 8:55 Három év alatt legalább másfélszeresére, illetve közel duplájára nőtt az olyan 2-5 szobás ingatlanok iránti kereslet, ami félszobák helyett legalább 12 négyzetméteres (teljes) szobákat tartalmaz. Ez lényegesen nagyobb növekedés, mint az összes érdeklődés 30 százalékos bővülése az elmúlt három évben, vagyis a vevőjelöltek inkább a nagyobb méretű szobákkal rendelkező ingatlanokat keresik - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely a szobák száma és mérete alapján mérte fel a kereslet alakulását.   tovább »

KIADTA ÉVES JELENTÉSÉT AZ EURÓPAI BIZTOSÍTÁSFELÜGYELET

2019. június 28., péntek 10:00 Az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) közzétette a 2018-as éves jelentését, melyben ismerteti az elmúlt évben végzett tevékenységét és az elért eredményeit.   tovább »

ÚJ VILLÁMLOKALIZÁCIÓS RENDSZER: NEM CSAK AZ AGRÁRIUMOT VÉDI

2019. június 28., péntek 9:00 Kiemelt gazdasági érdek az agráriumot támogató beavatkozások alapját jelentő megfigyelő hálózat fejlesztése - jelentette ki László Tibor Zoltán környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár az Országos Meteorológiai Szolgálat új villámlokalizációs rendszerének átadásán, csütörtökön, Budapesten.   tovább »

MÁSFÉL MILLIÁRDNYI KÁRT OKOZTAK EDDIG A JÚNIUSI VIHAROK

2019. június 27., csütörtök 15:00 Június közepének katasztrofális időjárása következtében a biztosítókhoz eddig több mint 16,5 ezer bejelentés érkezett, ezek nyomán a már kifizetett és a becsült károk összegei meghaladják a másfélmilliárd forintot, tette közzé a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).   tovább »

MEGSZOKÁSBÓL FIZETÜNK KÉSZPÉNZZEL

2019. június 26., szerda 12:00 A háztartások többségének van bankkártyája, és ismerik a bankkártyás fizetést, de a magyarok közel fele megszokásból még mindig készpénzzel fizet - ez derült ki az elektronikus fizetési szokásokról készült országos, reprezentatív kutatásból.   tovább »

PÉNZÜGYI TUDATOSSÁG TERÉN KOMOLY LEMARADÁSBAN VANNAK A MAGYAROK

2019. június 26., szerda 10:00 Annak ellenére, hogy az elmúlt években a családok anyagi helyzete jelentősen javult hazánkban, a pénzügyi tartalékok nem nőttek, és a váratlan helyzetek -- így például a nagyobb összegű váratlan kiadások -- kezelésében sem történt előrelépés - állapítja meg szakmai cikkében az MNB.   tovább »

NAGYOBB A TERMÉSZETES FOGYÁS

2019. június 26., szerda 9:00 Az előzetes adatok szerint 2019 első négy hónapjában a születések száma 2,7%-kal kevesebb, a halálozásoké 0,8%-kal több volt, mint 2018 azonos időszakában. Ennek következtében a természetes fogyás 6,0%-kal, 1135 fővel nőtt 2018 január-áprilisához képest. 2019 áprilisában az élveszületések száma 2,5%-kal emelkedett, a halálozásoké 3,6%-kal csökkent az előző év azonos havi értékéhez képest. A 3280 fős áprilisi természetes fogyás 14%-kal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.   tovább »

DÖNTÖTT AZ ORSZÁGGYŰLÉS: 4 HÓNAP HALADÉKOT KAPTAK A BANKOK

2019. június 25., kedd 12:00 Az Országgyűlés négy hónappal meghosszabbítva, október 31-ig tolta ki a banki adategyeztetés határidejét egy törvénymódosítással.   tovább »

ÚJABB OKOS ZEBRÁT TELEPÍTETT A GENERALI

2019. június 25., kedd 11:30 A Generali a Biztonságért Alapítvány Safecross okos zebrát telepített Verőcén, az M2 autóút becsatlakozásánál.   tovább »

KATASZTROFÁLIS KÖVETKEZMÉNYEI LEHETNEK A TÚLZOTT ANTIBIOTIKUM HASZNÁLATNAK!

2019. június 25., kedd 10:00 Világszerte 700 ezer ember hal meg évente antibiotikum-rezisztens fertőzések következtében, közülük több mint 30 ezer Európában. Ha nem történik változás, pesszimista becslések szerint ez a szám 2050-re 10 millióra emelkedhet, a világ vezető halálokai közé emelve az antibiotikum-rezisztenciát - állítja Méhi Orsolya, az MTA Szegedi Biológiai Központ Biokémiai Intézetének tudományos munkatársa elemzésében, a tudomany.hu oldalon.   tovább »

TÖBB SZÁZMILLIÓS KÁROK A HÉTVÉGI VIHAROK MIATT

2019. június 25., kedd 9:30 Már több száz millió forintos kárbejelentést kaptak a vezető biztosítók a múlt hét végi viharok és az elmúlt napok szélsőséges időjárása miatt.   tovább »

BŐVÜLŐ KÍNÁLAT ÉS ÚJ MEGOLDÁS ÉRKEZETT A FALUSI CSOK RAJTJÁRA

2019. június 25., kedd 9:00 Már a rajt előtt már élénkülést okozott az állami lakástámogatási rendszer júliustól elérhető új eleme, a falusi csok. Az új kedvezménynek megfelelő településeken májusban 14 835 lakóingatlant várt eladásra, június utolsó hetében már 15 220 darab volt a kínálatban, ami egy hónap alatt 2,5 százalékos növekedésnek felel meg - közölte az ingatlan.com. Az ingatlanhirdetési portál falusicsok.ingatlan.com címen külön weboldalt hozott létre, amelyen a falusi csoknak megfelelő települések kínálatában lehet keresni.   tovább »

HÁZAKAT VESZÉLYEZTETTEK A HÉTVÉGI VIHAROK

2019. június 24., hétfő 12:00 Országszerte több helyen is házakat veszélyeztetett a hétvégi vihar során lezúdult csapadék. A szélben kidőlt fák vezetékeket szakítottak le, emiatt több száz fogyasztási helyen szünetelt az áramszolgáltatás. Heves és Tolna megyében hat közutat zártak le a forgalom elől, de elzárt település nem volt - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.   tovább »

PÉNZÜGYI ISMERETEK AZ ISKOLÁKBAN: NEM ELÉG BESZÉLNI RÓLUK

2019. június 24., hétfő 9:00 A magyar emberek pénzügyi tudatosságának növelése nemzeti érdek, mert az ismeretek bővítésének hosszabb távon jelentős hatása van a lakosság jólétére, kihat a gazdaság növekedésére, annak stabilitására is - mondta Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium (PM) államtitkára a "Készpénzkímélő iskolák" programról tartott sajtótájékoztatón, pénteken Budapesten, a Keleti Károly Közgazdasági Szakgimnáziumban.   tovább »

ÓVINTÉZKEDÉSEKET JAVASOL AZ AEGON BIZTOSÍTÓ

2019. június 21., péntek 11:00 A múlt hét végi és az elmúlt napok szélsőséges időjárása miatt összesen mintegy háromezer lakásbiztosítással kapcsolatos kárbejelentésre számít az Aegon biztosító. A legtöbb káresemény, 1633 a múlt vasárnap történt, jelentős részük Kelet-Magyarországon.   tovább »

MIRE FIGYELJÜNK, MIELŐTT AUTÓVAL NYARALNI INDULUNK?

2019. június 21., péntek 8:00 Megkezdődött a vakáció, s egyre több család indul útnak egy közös nyaralásra. Összeszedtük azokat a tennivalókat, amelyeket érdemes elvégeznünk a gondtalan üdülés érdekében. Az Europ Assistance Magyarország új terméket is kifejlesztett a szünidő kezdetére: már egy rövid nyaralás idejére is köthetünk olyan segítségnyújtásra szóló biztosítást, amely autós elakadás esetén, Magyarországon és Európa további 41 országában, 0-24 órában segítséget nyújt.   tovább »

TÍZBŐL KILENC MAGYAR NEM BIZTOS ABBAN, HOGY ELEGET KÖLTHET MAJD NYUGDÍJASKÉNT EGÉSZSÉGÉRE

2019. június 20., csütörtök 10:45 Magyarország a közepes nyugdíjfelkészültségű országok közé tartozik, derül ki az Aegon legfrissebb kutatásából. Megdöbbentő adatok is kiolvashatók a felmérés hazánkra vonatkozó részéből: csupán minden tizedik magyar biztos abban, hogy nyugdíjasként is fedezni tudja az egészségügyi kiadásait. Az Aegon új társadalmi közmegegyezést és a jelenleginél sokkal tudatosabb felkészülést szorgalmaz a nyugdíjas évekre.   tovább »

INFORMÁCIÓBIZTONSÁG: KEVESEN TESZNEK LÉPÉSEKET AZ ÉRDEKÉBEN

2019. június 19., szerda 11:00 A különböző digitális eszközök védelmében nagy különbségek vannak: míg a laptopokat, asztali számítógépeket a többség ellátja vírusvédelemmel, az okostelefonokkal már nem bánnak ilyen jól - derül ki a K&H információbiztonsági kutatásából.   tovább »

KIUGRÓ IDÉN A KERESLET A MOTOROK IRÁNT

2019. június 19., szerda 9:00 Továbbra is nagy a kereslet az új autók iránt: az év első öt hónapjában közel 61 ezer személyautót adtak el a kereskedők, ez közel 8 százalékos pluszt jelent. Az idén a motorok és a kishaszongépjárművek piacán látható kiugró kereslet - írja a Lízingszövetség.   tovább »

ELFOGADTA AZ EU TANÁCSA A PÁNEURÓPAI MAGÁNNYUGDÍJTERMÉKEKRŐL (PEPP) SZÓLÓ RENDELETET

2019. június 18., kedd 9:00 A Tanács a tőkepiaci unió keretében elfogadta a páneurópai magánnyugdíjtermékekről (PEPP) szóló rendeletet, továbbá a befektetési alapok határon átnyúló forgalmazásáról szóló rendeletet és irányelvet.   tovább »

CSÖKKENT A BEFEKTETÉSI ALAPOK VAGYONA MÁJUSBAN

2019. június 17., hétfő 13:00 Májusban 0,4 %-kal, azaz 28 milliárd forinttal csökkent a befektetési alapokban kezelt vagyon. Ami a tőzsdéket illeti, mind a fejlett mind a fejlődő piacokon esést láthattunk és ennek megfelelően a BÉT-en is csökkentek a részvényárfolyamok. A devizapiacon mind dollárral, mind az euróval szemben tovább gyengült a forint.   tovább »

TÖRETLENÜL HÓDÍT A BANKKÁRTYÁS FIZETÉS

2019. június 17., hétfő 12:04 Folytatódott a hazai kibocsátású fizetési kártyákon belül az érintőkártyák, valamint a POS terminálokon belül az érintéses fizetést lehetővé tevő készülékek arányának növekedése. Így 2019 első negyedévének végén a kártyák több, mint 80, a terminálok pedig több, mint 87 százaléka támogatta az érintéses technológia használatát. Továbbra is megállíthatatlan a fizetési kártyás vásárlási forgalom dinamikus bővülése, meghaladva a 21 százalékos mértéket a tranzakciók darabszáma és értéke vonatkozásában egyaránt - derül ki az MNB jelentéséből.   tovább »

MNB: NŐTT A BIZTOSÍTÁSI PIAC, DE TÖBB KELL A FELZÁRKÓZÁSHOZ

2019. június 17., hétfő 11:00 Továbbra is dinamikusan nő - főképp a nem-élet ág révén - a biztosítási piac, de a bővülés üteme elmarad a gazdaság gyarapodásáétól és az uniós felzárkózási pályától - áll az MNB friss kockázati jelentésében.   tovább »

EGYRE HATÉKONYABB ÉS ÜGYFÉLORIENTÁLTABB A BIZTOSÍTÁSI SZEKTOR

2019. június 17., hétfő 9:05 2018-ban is meghaladta a GDP növekedését a hazai biztosítási szektor díjbevételeinek a gyarapodása. Több mint 8 százalékkal, az 1000 milliárd forintot is túllépte a piac díjbevétele a MABISZ tagok adatai alapján. A nem életbiztosítási ágazat volt tavaly is a növekedés motorja. A lakosság többsége továbbra is bízik a biztosítókban, derült ki az idei Biztosítás Bizalmi Index (BIBIX) felmérésből, amely a lakosság elégedettségét és biztosítókba vetett bizalmát vizsgálja - ismertette a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).   tovább »

MAJDNEM MÁSFÉLSZERESÉRE UGROTT AZ ÉPÍTŐIPARI TELJESÍTMÉNY

2019. június 17., hétfő 8:52 A lakásépítési kedv tartósnak látszik: az év első négy hónapjában több mint 20 százalékkal nőtt a kiadott engedélyek száma.   tovább »

NAPI ÁTLAG 17 KÁRBEJELENTÉS ÉRKEZIK E-KÁRBEJELENTŐ APPLIKÁCIÓN

2019. június 14., péntek 15:00 Már minden második potenciális felhasználó hallott az E-kárbejelentőről, a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) digitális alkalmazásáról, amely Magyarország egyik legnépszerűbb applikációjává nőtte ki magát - derült ki a Századvég felméréséből.   tovább »

ENNYIT KÖLTENEK A MAGYAROK FEJENKÉNT MAGÁN EGÉSZSÉGÜGYRE

2019. június 14., péntek 8:15 Míg 2012-ben a magyarok 37 százaléka vett igénybe valamilyen magánorvosi szolgáltatást, addig 2017-ben már 57 százalékuk - derül ki az UNION Biztosító felméréséből. Ráadásul a környező országokhoz képest többet költünk egészségügyre saját zsebből: átlagosan a bevételeink 4 százalékát. A TÁRKI - Társadalmi tükör 2018 című tanulmánya szerint is aránytalanul sok pénz megy el saját forrásból egészségügyi kiadásokra: fejenként körülbelül évi 200 ezret fordítunk például magánorvosra, hálapénzre és diagnosztikai vizsgálatokra.   tovább »

SZÜLŐK FIGYELEM: KEZDŐDIK A BALESETI SZEZON!

2019. június 13., csütörtök 8:09 A statisztikák szerint a nyári hónapokban, az iskolai szünetben megnő a gyermekeket érintő balesetek száma, ráadásul a gyerekek sokszor nemcsak elszenvedői, hanem okozói is a közúti baleseteknek. A vakáció alatt sokkal több időt tölthetnek a szabadban, nagy számban kerülnek elő ilyenkor a biciklik, görkorcsolyák, rollerek, de a nyári táborok is sok rizikót hordoznak (kóros megbetegedést okozó kullancscsípés, égési sérülés, csonttörés).   tovább »

AZ EURÓPAIAK EGÉSZSÉGÉT KOCKÁZTATJA A KLÍMAVÁLTOZÁS

2019. június 6., csütörtök 8:00 A klímaváltozás közvetlen és közvetett egészségügyi kockázatokkal jár: ilyen a hőség és a légszennyezés miatti elhalálozás, a nyugat-nílusi és a dengue-láz vagy a rendkívül allergén parlagfű további terjedése, de az is, hogy hőhullámok idején még aludni sem lehet rendesen. Mit lehet tenni? Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének (EASAC) javaslatait az MTA összegezte.   tovább »

SZINTE EGY CSALÁDI HÁZ EGÉSZÉT FEDEZIK AZ ÁLLAMI KEDVEZMÉNYEK

2019. június 5., szerda 8:51

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény és a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs hatása együttesen mutatkozik meg az új lakóparkok számában: egyedül 2019 első negyedévében 114 új lakóprojekt és ezzel együtt 3396 lakás kapott építési engedélyt. Július elsejétől azonban fellendülés várható a használt ingatlanok piacán is, mivel a kibővített CSOK kedvezményes hitelfelvételi lehetőséget kínál használt lakásokra is. A falusi CSOK révén pedig összesen 2800 kistelepülésen igényelhető nyár közepétől állami támogatás - írja az OrientPress Hírügynökség.   tovább »

SZEMÉLYRE SZABOTT UTASBIZTOSÍTÁSOKKAL GONDOSKODHATUNK A NYUGODT NYARALÁSRÓL!

2019. június 4., kedd 10:34

Az elkövetkező három hónapban pörög fel a legjobban az utasbiztosítások piaca, ám a külföldre látogatók közül még mindig csak nagyjából minden második utas minimalizálja egy esetleges betegség, baleset vagy poggyászkár költségeit. Pedig a termékkínálat egyre szélesebb és mind jobban igazodik a digitalizáció követelményeihez, állapítja meg közleményében a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ.)   tovább »

DÍJAT KAPTAK A ZÖLD PÉNZÜGYI SZOLGÁLTATÓK

2019. június 4., kedd 8:08

Első alkalommal vehették át az MNB Zöld Pénzügyek Díjakat az ökológiai lábnyom csökkentéséért legtöbbet tevő hitelintézeti, befektetési és biztosítási intézmények a mai ünnepélyes díjátadón. A leginkább környezettudatost pénzügyi szolgáltatók egy éven át jogosulak a cím viselésére és a Zöld Pénzügyek Díj logó használatára. A számos pályázat közül a meghirdetett kategóriákban az OTP Bank, K&H Bank, KÖBE, Vertis, illetve a Gránit Bank bizonyultak a legjobbaknak.   tovább »

ÓRIÁSI HŐHULLÁMOKRA SZÁMÍTHATUNK IDÉN NYÁRON

2019. június 3., hétfő 12:02

A múlt hét végén végre megérkezett a nyár Európába - sok helyen az évszakhoz képest magas hőmérsékletekkel. Nagy-Britannia, Franciaország, Portugália és Spanyolország több vidékén is 30 fok vagy a fölötti hőmérsékletet mértek. A spanyol meteorológiai szolgálat már most hétvégén is figyelmeztetést adott ki az Andalúziában tapasztalható magas hőmérséklet miatt - írja az Euronews.   tovább »

NEM VÁRT EREDMÉNYEKET HOZOTT A CHERRISK

2019. május 30., csütörtök 9:00

Folyamatosan zajló digitális beruházások mellett 800 millióról 1,3 milliárd forintra nőtt az Uniqa Biztosító nyeresége 2018-ban. A nem-élet üzletág dinamikusan nőtt, az élet ág egyelőre zsugorodott a biztosítónál, Cherrisk nevű érdekeltségük pedig 8 hónap alatt 10 ezernél több szerződést kötött - írja a Portfolio.hu.   tovább »

FIGYELEM: MÁTÓL MÁSKÉPP JELZIK A VESZÉLYES ZIVATAROKAT!

2019. május 29., szerda 11:00

2019. május 29-től változik a heves zivatar riasztás és figyelmeztetés kritériuma. Az új szemléletben már a legegyszerűbb zivatar, azaz dörgés, villámlás esetén is figyelmeztetés, illetve riasztás kerül kiadásra, hiszen már egy darab villám is veszélyt jelenthet az élet- és vagyonbiztonságra, nemcsak a hevesebb zivatarokat kísérő viharos szél, valamint jégeső - írja közleményében az Országos Meteorológiai Szolgálat.   tovább »

ÁRVÍZVESZÉLY: FIGYELJÜNK ODA A KÁRMEGELŐZÉSRE!

2019. május 29., szerda 9:00

Több hazai folyón végeznek fokozott figyelőszolgálatot a vízügyi szakemberek, miután a jelentős mennyiségű esőzések nyomán a II. fokú szinteket megközelítő, vagy meghaladó vízszintekre lehet számítani. Megfelelő védekezéssel jelentősen csökkenthetők az árvíz, az esőzések okozta károk, ha azt időben elvégzik. Mindez a biztosítók kárügyintézését is megkönnyíti - hívja fel a figyelmet közleményében a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).   tovább »

KIDERÜLT, HOGY VEZETNEK A MAGYAROK

2019. május 28., kedd 9:07

Saját bevallásuk szerint a harmincas korosztály figyel a legjobban a sebességhatárokra és a biztonsági öv használatára - derül ki a K&H biztos jövő felmérésből. Minél jobb fizetése van valakinek, annál gyakrabban telefonál szabálytalanul a kocsijában. A parkolást nézve pedig a nők sokkal fegyelmezettebbek, mint a férfi sofőrök. Kedvező, hogy az autósok 96 százaléka, saját bevallása szerint sosem ül ittasan a volán mögé.   tovább »

A KÜLFÖLDI UTAK FELÉRE KÖTNEK CSAK BIZTOSÍTÁST A MAGYAROK

2019. május 27., hétfő 12:59

Az utasbiztosítások több mint 40 százalékát a három nyári hónapban kötik az ügyfelek, Az utazási főszezon kezdete előtt a Netrisk.hu hétfő délelőtt díjátadó eseményen tette közzé, hogy az előző évben mely biztosítók termékei kapták a legkedvezőbb értékelést az ügyfelektől.   tovább »

SOK HELYEN LESZ ESŐ A HÉTEN: TÖBB HELYEN VAN ÁRVÍZVÉDELMI KÉSZÜLTSÉG

2019. május 27., hétfő 9:30

Ezen a héten ismét sok eső várható, többször megerősödik majd a szél, és pár fokkal a meleg is mérséklődik - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.   tovább »

AGGÓDNAK A KUTATÓK: MINDENHOL FELBORULT AZ IDŐJÁRÁS

2019. május 24., péntek 14:00

Kettéhasadt Chilében a hatalmas Dél-patagóniai jégmező- a tudósok szerint ez arra figyelmeztet, hogy a klímaváltozás hatása még a korábbi feltételezésekhez képest is sokkal súlyosabb - írja az Euronews.   tovább »

JÚNIUS 3-TÓL JEGYEZHETŐ AZ ÚJ, KIEMELKEDŐ HOZAMÚ ÁLLAMPAPÍR

2019. május 24., péntek 12:00

Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) néven 2019. június 3-tól jegyezhető a legújabb, minden eddiginél kedvezőbb hozamot biztosító lakossági állampapír - jelentette be Varga Mihály.   tovább »

TESCO, SPAR ÉS MAGYAR POSTA DOLGOZÓI KAPTAK PÉNZÜGYI TANÁCSOKAT

2019. május 24., péntek 11:00

A lakosság pénzügyi tudatosságát fejlesztő kormányzati stratégia egyik elemeként szakmai ismeretterjesztő előadásokon vehettek részt munkahelyi dolgozók. A Pénzügyi Navigátor programot kidolgozó és megvalósító partnerek hasznos pénzügyi információkkal és tanácsokkal látták el az érdeklődőket.   tovább »

EGYRE ELŐVIGYÁZATOSABBAN UTAZIK A MAGYAROK TÖBBSÉGE

2019. május 23., csütörtök 14:24

Az elmúlt napok zord időjárása ellenére sokan már a nyári szabadságot tervezgetik, a hazai biztosítók adatai alapján pedig egyre többen szeretnének a család és saját maguk biztonságáról is gondoskodni. Habár évről évre nő az utasbiztosítást kötők száma, az is megfigyelhető, hogy a néhány napos európai utazásokhoz még mindig sokan nem kötnek biztosítást, pedig a baj akár egy pillanat alatt is bekövetkezhet - hívja fel a figyelmet az OVB Magyarország pénzügyi tanácsadó cég.   tovább »

MÁRCIUS VÉGÉN 2000 MILLIÁRD VOLT ÉLETBIZTOSÍTÁSOKBAN

2019. május 23., csütörtök 13:00

A háztartások pénzügyi eszközei március végén megközelítették az 55 ezer milliárd forintot, vagyis nagyjából megduplázta a különböző pénzügyi eszközökben tartott megtakarításait a magyar lakosság - derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb statisztikáiból. Kiugró növekedést az egyes megtakarítási formák közül az állampapírok könyvelhettek el, miközben évek óta most fordult elő először, hogy csökkent a lakosság készpénzállománya.   tovább »

JÚLIUSBAN INDUL A DIGITÁLIS KÁRFELMÉRÉS AZ ALLIANZNÁL

2019. május 22., szerda 9:30

Hamarosan indul a digitális kárfelmérés az Allianznál, akár néhány év múlva pedig már a kiutalásról is szoftverek dönthetnek- mondta Kisbenedek Péter, az Allianz Biztosító elnök-vezérigazgatója az Azénpénzem.hu-nak.   tovább »

AZ EUROP ASSISTANCE A GÉPJÁRMŰ REGATTA ÚJ FŐSZPONZORA

2019. május 22., szerda 9:01

23 csapat részvételével nyolcadik alkalommal rendezték meg Balatonkenesén az immár hagyományos Gépjármű Regatta vitorlásversenyt. Idén először a verseny főszponzora a világ egyik legnagyobb asszisztenciaszolgáltató cége, az Europ Assistance magyarországi leányvállalata, az Europ Assistance Magyarország.   tovább »

STABILNAK ÉS BIZTOSNAK ÉRZIK A MAGYAROK AZ ÁLLÁSUKAT

2019. május 21., kedd 10:00

Az év végén mért magas értékhez hasonlóan, az idei első negyedévben is 68 pontos értéket vett fel a munkavállalói bizalmi index a hazai dolgozók körében. Az egy évvel korábban mért adatokhoz képest enyhén emelkedett a legtöbb részmutató, vagyis éves szinten fokozatosan nő azok aránya, akik szerint még sokáig fennmarad az őket foglalkoztató cég, valamint a pozíció, amelyben dolgoznak, derül ki a BNP Paribas Cardif biztosító és a Medián legfrissebb közös márciusi munkaerőpiaci kutatásából.   tovább »

BIG DATA A GÉPJÁRMŰ- ÉS AZ EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSBAN: MEGVIZSGÁLTÁK AZ EURÓPAI BIZTOSÍTÓKAT

2019. május 21., kedd 10:00

Az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) közzétette a széles körű, strukturálatlan adatok ("Big Data") gépjármű- és egészségbiztosítás területén történő feldolgozását vizsgáló jelentését.   tovább »

CSAK MINDEN ÖTÖDIK FIATAL FELNŐTTNEK VAN BIZTOSÍTÁSA

2019. május 21., kedd 9:30

Bár saját bevallásunk szerint tudjuk mik az igazán fontos dolgok az életben, és ennek megfelelően a váratlan balesetektől és betegségektől félünk legjobban, mégis inkább a lakásunkat és gépjárművünket biztosítjuk, mint magunkat, egészségünket - derült ki egy friss kutatásból, amely arra is rámutatott, hogy a 18-29 év közötti fiatalok csupán 20 százaléka rendelkezik valamilyen biztosítással, ők tehát még kevésbé tudatosak ezen a téren.   tovább »

EZ VÁR AZ ALBÉRLET KERESŐ EGYETEMISTÁKRA

2019. május 21., kedd 9:09

Pár hét múlva az egyetemisták miatt felpörög az egyetemvárosok albérletpiaca, ahol jelentősen nőtt a kereslet az idén. A kínálat azonban nem tartott lépést a fokozódó kereslettel - állítja az ingatlan.com.   tovább »

A VÁLLALKOZÁSOK AKKREDITÁLÁSA SEGÍTHETI A MUNKAHELYI BALESETEK CSÖKKENTÉSÉT

2019. május 20., hétfő 13:50

Sajnálatos módon a három napon túl gyógyuló munkabalesetek száma hazánkban emelkedő tendenciát mutat - hangzott el többek között a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) és a Nemzeti Akkreditáló Hatóság (NAH) múlt heti szakmai rendezvényén.   tovább »

EMELKEDŐN MARADT A MAGYARORSZÁGI LÍZINGPIAC

2019. május 20., hétfő 11:00

Az első negyedévben a Magyar Lízingszövetség tagvállalatai összesen majd 163 milliárd forintot helyeztek ki, ami 10,3 százalékkal haladja meg a 2018 első negyedében elért 147,5 milliárd forintot - derül ki a Magyar Lízingszövetség összesítéséből. A lízingpiaci növekedéshez hozzájárult az autó- és teherautó-eladások emelkedése, a céges gépvásárlások bővülése, és a magyar jegybank kedvezményes hitelprogramja is, az NHP Fix. Ez utóbbiban a legfrissebb adatok szerint egyébként 47 százalék a lízing aránya. A Magyar Lízingszövetség szerint az év egészében is 10 százalék körüli bővülés várható.   tovább »

GYALOGLÁSRA ÖSZTÖNÖZ AZ ITM

2019. május 20., hétfő 9:30

Napi 20-25 perc tempós séta akár évekkel is megnövelheti az ember élethosszát - figyelmeztet közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium.   tovább »

TÖBB MINT 800 EZEREN VEHETNEK IGÉNYBE ÖNGONDOSKODÁSI ADÓKEDVEZMÉNYT

2019. május 20., hétfő 9:00

Az öngondoskodást adókedvezménnyel és az adminisztrációs terhek átvállalásával segíti a kormány, az intézkedések eredményeként az idén több mint 800 ezer magánszemély vehet igénybe összességében csaknem 33 milliárd forint összegű adókedvezményt - tájékoztatta Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár az MTI-t.   tovább »

VÁRAKOZÁSON FELÜLI PROFITNÖVEKEDÉS A GENERALINÁL

2019. május 17., péntek 12:00

A várakozásokat meghaladó, 28,1 százalékos profitnövekedéssel zárta az első negyedévet az Assicurazioni Generali, részben olyan egyszeri tétel hatására, mint a belga érdekeltségének eladása.   tovább »

ÁLLATVÉDELEMRE ÉS AZ EGÉSZSÉGÜGY TÁMOGATÁSÁRA FORDÍTJÁK ADÓJUK 1%-ÁT A MAGYAROK

2019. május 17., péntek 10:12

A magyarok legnagyobb arányban az egészségügy, valamint az állatvédelem támogatására fordítják adójuk 1%-át és több mint felük minden évben nyilatkozik a felajánlásról - áll a Kantar Millward Brown és a Csodalámpa Alapítvány országos, reprezentatív kutatásában, melyet az adó 1% felajánlási szokásokról és a lakosság adományozási magatartásáról készítettek.   tovább »

ÁPRILIS IS EMELKEDÉST HOZOTT BEFEKTETÉSI ALAPOK PIACÁN

2019. május 16., csütörtök 10:44

Áprilisban is emelkedett a befektetési alapokban kezelt vagyon mind a tőkáramlásnak, mind a hozamoknak köszönhetően. Így a tagok immár 6 378 milliárd forintot kezeltek - derül ki a BAMOSZ közleményéből.   tovább »

SZÁZSZOROS ÁRKÜLÖNBSÉG A FALUSI CSOK TELEPÜLÉSEINEK KÍNÁLATÁBAN

2019. május 15., szerda 9:00

A héten jelent meg az állami lakástámogatási rendszer új eleméről, a falusi csokról szóló részletes szabályozás, ennek apropóján az ingatlan.com megnézte, hogy az érintett településeken idén májusban hány lakóingatlant kínáltak eladásra és hol tartanak az átlagos négyzetméterárak.   tovább »

KIUGRÓ VAGYONGYARAPODÁS A PÉNZTÁRAKNÁL

2019. május 14., kedd 12:59

Jól teljesítettek az önkéntes nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak az első negyedévben, ami a vagyongyarapodást illeti - közölte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (Pénztárszövetség).   tovább »

NYUGDÍJBIZTOSÍTÁS: NE FELEDKEZZÜNK MEG AZ SZJA-VISSZAIGÉNYLÉSRŐL!

2019. május 14., kedd 10:45

Kevesebb, mint egy hét maradt a 2018-as évre vonatkozó adóbevallások benyújtására. A nyugdíjbiztosítással rendelkezőknek is május 20-ig kell kérvényezniük a 2018-as befizetéseik után járó 20 százalékos adójóváírást - figyelmeztet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).   tovább »

K&H: GYORSAN AZ AUTÓSOK KEDVENCE LETT A BALESETES APP

2019. május 14., kedd 10:20

Már közel 180 ezren töltötték le márciusig a balesetek bejelentésére való mobilos alkalmazást. A papíralapú, "kék-sárga"-ként ismert baleseti bejelentő digitális verziója egyszerűbben használható és pontosabb elődjénél. A digitális "kék-sárgán" keresztül három hónap alatt 1827 balesetről tettek bejelentést, a K&H-hoz pedig 318 bejelentés érkezett. A biztosító az év első három hónapjában egy-egy autós káresetre átlagosan már közel 350 ezer forintot fizetett, ez éves szinten 10 százalékot is meghaladó emelkedésnek felel meg.   tovább »

MINDEN IDŐK LEGÁTFOGÓBB JELENTÉSE AZ ÖKOSZISZTÉMÁK EGÉSZSÉGÉRŐL - ROSSZABB, MINT VALAHA!

2019. május 14., kedd 9:30

A természet pusztulása példa nélkül álló az emberiség története során - a fajok kihalása egyre gyorsul, melynek a társadalomra nézve is súlyos következményei várhatóak - figyelmeztet új tanulmányában a Biodiverzitás és Ökoszisztéma Szolgáltatás Kormányközi Platform (IPBES), amit az MTA Ökológiai Kutatóközpont közölt.   tovább »

KEVESEN ÉS KEVESET TESZNEK FÉLRE NYUGDÍJCÉLRA

2019. május 14., kedd 9:12

A kormány a pénzügyi tudatosság fejlesztésével szeretné felhívni a figyelmet az öngondoskodásra, prioritásnak tekinti, hogy a pénzügyi edukáció a köznevelés részévé váljon - mondta Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium (PM) pénzügyekért felelős államtitkára hétfőn.   tovább »

MNB: TOVÁBB ERŐSÖDTEK A TERÜLETI KÜLÖNBSÉGEK A HAZAI LAKÁSPIACON

2019. május 13., hétfő 12:00

2018-ban erős kereslet mellett folytatódott a hazai lakáspiac élénkülése, a piaci kondíciókban mérhető területi különbségek erősödése mellett. Országosan, Budapesten és a vidéki városokban gyorsult a lakásárak éves növekedési üteme, a községekben azonban jelentős lassulást tapasztalhattunk 2018-ban. Mindezzel tovább nyílt az árolló Budapest és a vidéki települések között a lakásárak szintjét tekintve - derül ki az MNB májusi Lakáspiaci Jelentéséből.   tovább »

HÉT NAP VAN HÁTRA AZ SZJA-BEVALLÁSRA!

2019. május 13., hétfő 10:30

Minden harmadik adófizető megnézte az adóbevallási tervezetét, másfél millióan az interneten tekintették át az iratot - tájékoztatta Varga Mihály az MTI-t. A pénzügyminiszter kiemelte: az adatok azt mutatják, hogy a lakosság körében is egyre népszerűbbek az egyszerű, online megoldások, így néhány éven belül a közigazgatás első papírmentes hivatala lehet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.   tovább »

NÉMET BIZTOSÍTÓ VONUL KI HAZÁNKBÓL: A GENERALI VENNÉ ÁT AZ ÁLLOMÁNYT

2019. május 13., hétfő 10:00

A Generali Biztosító átvenné az Ergo Életbiztosító Zrt. életbiztosítási és az Ergo itteni fióktelepének nem-életbiztosítási szerződésállományát - jelentette be a társaság a Gazdasági Versenyhivatalnál. Ezzel kivonulhat a magyar piacról a Münich Re viszontbiztosító érdekeltségében lévő német biztosító - írja a Portfolio.hu.   tovább »

EGY BIZTOSÍTÁSKÖZVETÍTŐT VIZSGÁL AZ MNB

2019. május 13., hétfő 9:30

Az MNB ideiglenesen felfüggesztette a szlovákiai székhelyű NOVIS biztosító biztosítási alapú befektetési termékeinek a QUANTIS Consulting biztosításközvetítő (többes ügynök) általi értékesítését. A felfüggesztés az összeférhetetlenséggel és ösztönzőkkel kapcsolatos szabályoknak való dokumentált megfelelésig, de legkésőbb a biztosításközvetítőnél zajló célvizsgálat lezárultáig tart.   tovább »

PEDAGÓGUSOK SZÁMÁRA ÍRT KI PÁLYÁZATOT A MABISZ

2019. május 11., szombat 14:00

Pedagógusok számára kiírt óravázlat-pályázattal hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) a biztonságra és a megelőzés fontosságára a szombati Közlekedési Kultúra Napján. A szövetség a szeptemberi Biztonság Hetén díjazza a legjobb pályamunkákat.   tovább »

KGFB: MEGÁLLT AZ ÉVEK ÓTA TARTÓ DÍJNÖVEKEDÉS

2019. május 10., péntek 9:30

A Netrisk.hu adatai szerint 2019 első negyedévében 49 900 forint volt a személyautókra megkötött kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) átlagdíja. Az autósok így átlagosan csupán 1,6 százalékkal fizettek többet a kötelezőért, mint tavaly ilyenkor, amikor az akkor még létező baleseti adóval együtt átlagosan 49 100 forintos éves díjon szerződtek.   tovább »

ERRE JÓ AZ ASSZISZTENCIA SZOLGÁLTATÁS 20 ÉV STATISZTIKÁJA ALAPJÁN

2019. május 10., péntek 9:00

Az elmúlt 20 év alatt közel 800 ezer esetben nyújtott segítséget bajba jutott magyarországi ügyfeleinek az Europ Assistance Magyarország. A statisztikák szerint a legtöbben azért fordulnak a szolgáltatóhoz, mert külföldi útjuk során balesetet szenvednek vagy megbetegszenek - tette közzé összesített adatait a 20 éve alapított Europ Assistance Magyarország.   tovább »

ORSZÁGOS KUTATÁS A MAGYAR SOFŐRÖK VEZETÉSI STÍLUSÁRÓL

2019. május 9., csütörtök 11:00

Vajon milyen általában a magyar sofőrök vezetési stílusa? A Groupama Biztosító országos kutatásából kiderült, mennyire defenzív, azaz előrelátó és nyugodt a magyar sofőr. Valamint az is, mi jellemzi a türelmetlenebb sofőröket. A kutatás eredményeit egy sajtóeseményen mutatták be, amelyen az ORFK képviseletében Berzai Zsolt rendőr alezredes is jó tanácsokkal szolgált az együttműködő közlekedési stílus elsajátításához. Az edukációs rendezvényhez a MOL Pick Szeged kézilabdacsapat három klasszisa is csatlakozott.   tovább »

DIGITÁLIS NOMÁDOK: A BIZTOSÍTÓKNAK IS ÉRDEMES FIGYELNI RÁJUK

2019. május 8., szerda 8:00

Sokat utaznak, sokat költenek, gyorsan döntenek és a piac nehezen tart velük lépést. A digitális nomádok fontos célcsoportjai lehetnének a biztosítóknak, a szolgáltatók azonban még nem figyeltek fel rájuk - írja a FinTechRadar.hu.   tovább »

EGY ÉVTIZEDEN BELÜL REÁLIS KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZÖK LESZNEK A DRÓNOK

2019. május 7., kedd 14:00

Mi az az innováció, amely segíthet tehermentesíteni túlzsúfolt közlekedési hálózatainkat, hogy az utasok hamarabb célba érjenek? A válasz az elektromos, személyszállításra alkalmas drónok. Ami nemrég még csak távoli álom volt, a technológiai innovációknak köszönhetően ma már egy fellendülés előtt álló piac. Dubajban, Szingapúrban, Los Angelesben és Dallasban tervezik kísérleti mintaprojekteket indítását a 2020-as évek elején, míg más városok - például Németország - gyorsan követhetik őket.   tovább »

TÍZBŐL HÉT FIATAL CSAK SEGÍTSÉGGEL TUD LAKÁST VENNI

2019. május 7., kedd 11:17

A fiatalok 12 százaléka tervez lakásvásárlást három éven belül, az érintettek 71 százaléka pedig ezt kisebb-nagyobb hitelfelvétellel tudja csak megoldani - derül ki a K&H ifjúsági indexéből. A fiatalok ötöde - 21 százaléka - venne autót három éven belül, 70 százalékuk azonban ezt a vásárlást saját forrásból finanszírozná.   tovább »

BIZTOSRA MENNEK A HITELFELVEVŐK

2019. május 7., kedd 9:00

Három hónap alatt az új lakáshitelek összege túllépte 200 milliárd forintot, ez 18 százalékos növekedésnek felel meg. Az új lakáshitelek többségénél 5-10 évre fix törlesztőrészletet választottak az adósok, a szóban forgó piaci konstrukciók aránya így közel 60 százalékos. Az 5-10 évig fix törlesztésű lakáshitelek összege pedig egy év alatt 194 százalékkal emelkedett.   tovább »

AZ E-KÁRBEJELENTŐ IS FELKÉSZÜL AZ UTAZÁSI SZEZONRA

2019. május 6., hétfő 9:13

Új frissítéssel és további kényelmi szolgáltatások tervezésével készül az utazási szezonra az E-kárbejelentő, a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) digitális alkalmazása, amely a kategóriájában immár tartósan Magyarország egyik legnépszerűbb applikációjává nőtte ki magát.   tovább »

A SWISS RE PROFITJÁT IS ELVITTÉK A NAGY KÁROK

2019. május 3., péntek 11:00

Elmaradt az elemzői becslésektől a Swiss Re viszontbiztosító idei első negyedéves eredménye, köszönhetően számos nagy veszteségnek, mint amilyen az Ethiopian Airlines Boeing 737 MAX 8-as utasszállítójának katasztrófája, a japán viharok, vagy az ausztráliai árvizek.   tovább »

EGYMILLIÓ MAGYAR NEM TUDJA, HOGY KOMOLY BETEGSÉGBEN SZENVED

2019. május 3., péntek 10:31

Az egészségügyi államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy fontos a rendszeres vérnyomásmérés és a gyógyszeres terápia betartása, hiszen a kezeletlen magas vérnyomás (hypertonia) számos komoly megbetegedés forrása lehet.   tovább »

JANUÁRTÓL BEVEZETIK A NEVELŐSZÜLŐI GYERMEKGONDOZÁSI DÍJAT

2019. május 3., péntek 10:00

Jövő év január elsejétől a nevelőszülőknek is elérhetővé válik a gyermekgondozási díj, a gyed - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára csütörtökön Szombathelyen.   tovább »

LÉPETT A KORMÁNY A RENDKÍVÜLI CSAPADÉKHIÁNY MIATT

2019. május 3., péntek 9:30

A mezőgazdaságot egyre gyakrabban és huzamos ideig sújtó aszály miatt a kormány vízjogi engedély nélkül, bejelentés alapján, korlátozott ideig (legfeljebb egy hónapig) rendkívüli vízhasználatot biztosít a termelők számára tartósan vízhiányos időszakban - közölte az Agrárminisztérium.   tovább »

MEDDIG ÉRI MEG MÉG A LAKÁSBEFEKTETÉS?

2019. május 3., péntek 9:00

Bár a lakáskiadással járó hozam csökkenőben van, még mindig jó befektetésnek mondható. A lakásdrágulás miatt azonban a befektetőknek legalább 10-20 millióra van szükségük a piacra lépéshez.   tovább »

KÉT HÉTEN BELÜL CÉLSZERŰ IGÉNYELNI AZ AGRÁRBIZTOSÍTÁSI DÍJTÁMOGATÁST

2019. május 2., csütörtök 9:00

Idén várhatóan több mint 10 milliárd forintért kötnek támogatott mezőgazdasági biztosítást az érintett gazdálkodók, amely után ebben az évben is 5 milliárd forintnyi díjtámogatást vehetnek igénybe - jelzi előre a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ). A gazdálkodók a biztosítási módozattól függően 40 illetve 65 százaléknyi visszatérítéssel számolhatnak.   tovább »

EZÉRT TARTJA A TÖBBSÉG OTTHON A MEGTAKARÍTÁSAIT

2019. április 30., kedd 14:00

A legtöbben szükség esetére otthon tartják megtakarításaikat, vagy éppen keveslik a félretett pénzüket ahhoz, hogy befektessék azt. Az egyes megtakarítási termékeket az emberek nagy része legfeljebb hallomásból ismeri - írja a vg.hu.   tovább »

EGYRE NAGYOBB AZ ELTÉRÉS A KISEBB ÉS A NAGYOBB TELEPÜLÉSEK LAKÁSÁRAI KÖZÖTT

2019. április 30., kedd 9:30

Budapesten és a vidéki városokban lassult a hazai lakásárak negyedéves növekedési üteme az előző időszakhoz képest, míg a községekben már érdemben csökkentek az árak negyedéves alapon - derül ki az MNB lakásárindex legfrissebb értékeiből.   tovább »

INGYENES MINTATERVEKKEL SEGÍTENÉ A KORMÁNY AZ ÉPÍTKEZŐKET

2019. április 30., kedd 9:00

A magyar építészeti hagyományok megőrzése és a településkép fejlesztésének érdekében a Miniszterelnökség és háttérintézménye, a Lechner Tudásközpont a magyar építész-társadalom teljes körű bevonásával 2020-ig elkészíti a Nemzeti Mintaterv Katalógust.   tovább »

EGYRE NAGYOBB HIÁNYCIKK A PARKOLÓ

2019. április 29., hétfő 10:00

Négy év alatt 13 százalékkal több autó lett Budapesten, a XIII. kerület pedig messze kiemelkedik a városrészek közül a több mint 36 százalékos növekedésével. Ezzel párhuzamosan egyre többen érdeklődnek a garázsok iránt, a kereslet az idén csúcsot döntött.   tovább »

KOMOLY ANYAGI KOCKÁZATOT VÁLLALNAK A FIZIKAI DOLGOZÓK

2019. április 29., hétfő 9:30

A fizikai munkakörben dolgozó magyarok alig egynegyede tesz félre rendszeresen a nyugdíjas éveire és több mint kilencven százalékuknak nincs nyugdíjterve - derül ki az Aegon legfrissebb nyugdíjkutatásából. Tízből hat dolgozó számít arra, hogy valamilyen formában nyugdíjasként is dolgozik majd a megélhetése érdekében, többek között azért, mert az állami nyugdíj mértéke csökken. A fizikai dolgozók időskori megélhetésével kapcsolatban a kutatás számos kockázatot fogalmaz meg.   tovább »

ENNYIT KÖLTÜNK HAVONTA BENZINRE

2019. április 29., hétfő 9:00

Egyre többet autóznak a magyarok, tavaly a 30-59 évesek 73 százaléka használta rendszeresen autóját, szemben az egy évvel korábbi 71, illetve a 2016-os 60 százalékkal - derül ki a K&H biztos jövő felméréséből. Az üzemanyagszámla havonta átlagosan 22 ezer forintra rúg, ami 12 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi összeget. Az emberek 80 százalékának van autója, a budapestieknél 69 százalékos ez az arány, míg a nyugati megyékben élőknél már 80 százalékos. Az 50-es korosztály tagjainak pedig közel 90 százaléka rendelkezik gépkocsival. A sofőrök legnagyobb része, 86 százaléka tart attól, hogy valaki nekimegy az autójának.   tovább »

MÁR TÖBB MINT SZÁZEZER CSALÁD VETTE FEL A CSOKOT

2019. április 26., péntek 13:56

Átlépte a százezret a családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) támogatott családok száma - jelentette be Novák Katalin.   tovább »

ÚJ HONLAPPAL SEGÍTENÉ A KORMÁNY A PÉNZÜGYI DÖNTÉSEK MEGHOZATALÁT

2019. április 26., péntek 12:00

Az általános pénzügyi döntések megalapozott előkészítésében nyújt segítséget a kormányzat új, Okosan a pénzzel! címen indított honlapja - mondta a Pénzügyminisztérium (PM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán.   tovább »

KIEMELKEDŐEN SOK HALÁLOZÁS TÖRTÉNT JANUÁRBAN

2019. április 26., péntek 10:30

Az előzetes adatok szerint 2019 első két hónapjában a születések száma 5,1%-kal kevesebb, a halálozásoké 11%-kal több volt, mint 2018 azonos időszakában. Ennek következtében a természetes fogyás 36%-kal, 3230 fővel nőtt 2018 január-februárjához képest - derül ki a KSH statisztikáiból.   tovább »

TÖBB UNOKA UTÁN TÖBB NAGYSZÜLŐI GYED IS IGÉNYBE VEHETŐ

2019. április 26., péntek 9:58

Több unoka után több nagyszülői gyed (gyermekgondozási díj) is igénybe vehető lesz január 1-jétől - közölte a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár egy csütörtöki budapesti idősklub-találkozón.   tovább »

KÉT HÓNAPJUK MARADT AZ ÜGYFELEKNEK AZ ADATEGYEZTETÉSRE

2019. április 26., péntek 9:30

Még két hónap áll rendelkezésre az ügyfelek számára, hogy pénzügyi szolgáltatóiknál, így a biztosítóiknál is elvégezzék adataik újraazonosítását. Ezt a pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás elleni törvény (Pmt.) írja elő számukra, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).   tovább »

MILYEN AZ IVÓVÍZ MAGYARORSZÁGON?

2019. április 25., csütörtök 14:00

Magyarországon végzett vizsgálatok alapján a szolgáltatott ivóvíz minősége megfelel az európai átlagnak, ugyanakkor az elosztóhálózatban, különösen az épületek belső vízhálózatában előfordulhatnak olyan anyagok, amelyek a vízminőség romlását okozhatják - olvasható a tudomany.hu oldalon.   tovább »

KIBERBIZTONSÁGI INKUBÁCIÓS PROGRAM INDUL

2019. április 25., csütörtök 10:00

Kelet-Közép-Európa első kiberbiztonságra összpontosító inkubációs programját indítja el a kezdeti és korai fázisban lévő vállalkozások szakmai és anyagi támogatásában meghatározó magyarországi szereplőnek számító OXO Labs - írja a Napi.hu.   tovább »

SOKAN MÁR A NYARALÁSUKAT IS MEGTERVEZTÉK

2019. április 25., csütörtök 9:30

Az első negyedévben 8,3 százalékkal bővült a belföldi turizmus, az átlagos foglalási érték 36 730 forint volt, ami közel azonos az előző év azonos időszakában mért adattal - derül ki a Szállás.hu elemzéséből, amit szerdán juttattak el az MTI-nek.   tovább »

JELENTŐS LÖKÉST ADOTT AZ ORSZÁGOS LAKÁSPIACNAK A CSOK

2019. április 25., csütörtök 9:00

A csok bővítéséről szóló idei bejelentések jelentős kínálat- és keresletbővülést hoztak a lakáspiacon. Budapesten például a magánszemélyek az idén márciusban 17 százalékkal több lakást hirdettek meg eladásra tavaly márciushoz képest. Vidéken még nagyobb volt a bővülés.   tovább »

ELKESERÍTŐ BALESETI STATISZTIKA: GYAKRAN A GYORSHAJTÁS A LUDAS

2019. április 24., szerda 14:09

Lakott területen belül az autósok 57 százaléka tartja be a sebességhatárt, 90 km/h-s korlátozásnál már csak a 49 százalékuk, az autópályán viszont más a helyzet: sokan még a 120 km/h-t sem érik el - derül ki a K&H biztos jövő kutatásából. Az átlagsebességmérés bevezetését az autósok 56 százaléka jó ötletnek tartja, 46 százalékuk azonban nem kér belőle.   tovább »

ENNYIVEL KELL KIEGÉSZÍTENI AZ ÁLLAMI AUTÓTÁMOGATÁST

2019. április 24., szerda 9:30

Kedvező feltételekkel cserélhetik le a meglévő autójukat vagy vásárolhatnak új, hétüléses autót az állami támogatásra jogosult nagycsaládosok. Az állam ugyanis az autó vételárának legfeljebb felét, maximum 2,5 millió forintot ad vissza nem térítendő támogatásként az érintett nagycsaládosoknak júliustól. Az ingatlan.com csoport pénzügyi üzletágához tartozó money.hu összeállítása szerint, az állami támogatás mellett az új, hétüléses autóhoz szükséges összeget akár személyi kölcsönből is finanszírozni lehet.   tovább »

PÖRÖG A LÍZINGBIZNISZ, DE LASSULÁS JÖHET

2019. április 24., szerda 9:00

Újabb növekedésen van túl az európai lízingpiac: a Leaseurope adatai szerint az új kihelyezéseknél 7,3 százalékos volt a bővülés 2018-ban, ez a korábbi években elért tempótól elmarad, de komoly fejlődést jelent. A tőkekintlévőség pedig 6,3 százalékot emelkedett az európai lízingpiacon, a növekedés motorja pedig az eszközfinanszírozás volt, ebben a szegmensben 9,8 százalékos volt a többlet. A Leaseurope előrejelzése szerint némi lassulás várható a következő időszakban.   tovább »

EGYRE TÖBBEN VESZNEK FEL EGYRE NAGYOBB ÖSSZEGŰ HITELT

2019. április 23., kedd 12:00

Egy év alatt jelentősen erősödött a lakosság hitelfelvételi aktivitása. A Bankkalkulátor.hu az idei első negyedévben 26 százalékkal több személyihitel-igényt továbbított, ezek átlagos összege pedig 1,48 millió forint volt, ami 16 százalékkal haladja meg a tavalyi év hasonló időszakában mért 1,28 milliós átlagot. A háromnegyed részben szabad felhasználású hitelekből álló állomány átlagos futamideje 51 hónap, átlagos THM-je (teljes hiteldíj mutatója) 14,5 százalék volt.   tovább »

MEGUGROTT A KERESLET A NYARALÓK IRÁNT

2019. április 23., kedd 9:00

Drasztikusan megnőtt a nyaralók iránt érdeklődők száma: a Balaton melletti megyék közül Veszprémben 100 százalékos növekedés következett be. Somogyban átlagosan 70 százalékkal többen érdeklődtek egy-egy nyaraló vagy lakóingatlan hirdetésére.   tovább »

UTASBIZTOSÍTÁS: EGYRE TUDATOSABBAK A MAGYAR TURISTÁK

2019. április 19., péntek 12:00

Az elmúlt sí- és utazási szezonban összesen közel 12 millió forint kártérítést fizetett az érintetteknek a K&H Biztosító. A legnagyobb kiadás egy olaszországi balesethez köthető, a sérült ellátása több mint 3 millió forintba került. A biztosító összesítése szerint télen a sípályák mellett egyre többen utaznak a téli időszakban is Thaiföldre, ha pedig ott történik a baleset és soron kívül, mentőrepülővel kell Magyarországra hozni a sérültet, annak a költsége meghaladhatja akár a 27 millió forintot is. A K&H Biztosító szakértői szerint egyre tudatosabbak a magyar turisták, többen kötnek utasbiztosítást a külföldi utak előtt, amelyek átlagos díja tavaly 6 775 forintot tett ki.   tovább »

MIRE ÜGYELJ A HOSSZÚ HÉTVÉGE ELŐTT?

2019. április 19., péntek 9:00

Habár a rendőrségi statisztikák alapján az elmúlt években csökkent a lakásbetörések száma, az ország egyes részein, különösen Budapesten, Pest megyében és Borsodban még mindig sok ingatlanba érkeznek "hívatlan vendégek". A biztosítók minden évben felhívják a figyelmet arra, hogy a nyári időszakban és a hosszú hétvégéken a leggyakoribbak a betöréses lopások - figyelmeztet az OVB Magyarország.   tovább »

CSÚCSOKAT DÖNTÖTT A LAKÁSPIAC: AZ ÉPÍTÉSI HITELEK UGROTTAK MEG LEGINKÁBB

2019. április 18., csütörtök 12:00

Csúcsok dőltek meg a lakáspiacon tavaly: 2008 óta először lépte át a 100 ezres határt az engedélyezett lakáshitelek száma. Ezek összege pedig 2018-ban 853 milliárd forintot tett ki, amelynél szintén 2008-ban volt magasabb szinten a piac.   tovább »

ÍGY KERÜLHETŐ EL, HOGY EGY CSALÁDI TRAGÉDIA ANYAGI CSŐDÖT IS OKOZZON

2019. április 16., kedd 13:00

Egy komolyabb családi tragédia - például a kenyérkereső súlyos betegsége vagy halála - nemcsak érzelmileg nagyon megterhelő, de akár még pénzügyileg is veszélybe sodorhatja a családot. Ilyenkor jöhet jól egy kockázati életbiztosítás, amely egy haláleset, baleset vagy súlyos betegség esetén segít enyhíteni a felmerülő anyagi problémákat - olvasható az Union Biztosító blogján.   tovább »

EGÉSZEN MÁS KIHÍVÁSOKKAL SZEMBESÜLTEK A FIATALOK RÉGEBBEN, MINT MOST

2019. április 16., kedd 12:00

A mai nyugdíjasok szerint folytonos tanulással, önképzéssel érhető el az időskori anyagi biztonság, míg a fiatalabbak inkább a minél nagyobb összegű megtakarításban látják a szép nyugdíjas évek zálogát. De minden generáció a legfontosabb lépések közé sorolja, hogy már pályakezdőként el kell kezdeni a nyugdíjas évekről való gondoskodást - derül ki egy több generáció visszajelzésén alapuló kutatásból.   tovább »

EGY HÓNAP ALATT 27 MILLIÁRD FORINT FRISS TŐKE ÉRKEZETT AZ INGATLANALAPOKBA

2019. április 16., kedd 10:30

Márciusban is folytatódott a befektetési alapok esetében megfigyelhető több hónapja tartó trend: ömlik a pénz az ingatlanalapokba, más kategóriáknál viszont tőkekivonás történt.   tovább »

SOKAN NEM TUDJÁK: ROBOGÓRA IS KÖTELEZŐ BIZTOSÍTÁST KÖTNI!

2019. április 16., kedd 9:00

Bár a segédmotor nem számít gépjárműnek, a közúti közlekedésről szóló törvény ezekre a járművekre is vonatkozik. A 2009. évi LXII. törvény a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról egyértelműen kimondja, hogy érvényes kötelező biztosítás szerződés nélkül a segédmotorok nem vehetnek részt a közúti közlekedésben. A biztosítás megkötése lényegesen egyszerűbb, mint más járművek esetében, de más okból sem érdemes spórolni a biztosítási díjon!   tovább »

ÚJ VEZÉRIGAZGATÓ A CIB LÍZING ÉLÉN

2019. április 15., hétfő 9:30

Április közepétől új vezérigazgató irányítja a CIB Lízinget. Fekete Csaba főként a banki keresztértékesítésen és a vendorfinanszírozáson keresztül erősítené tovább a cég pozícióit.   tovább »

REKORD SZÁMÚ NŐ ÉLT A NEGYVENÉVES KORKEDVEZMÉNNYEL

2019. április 15., hétfő 9:00

Tavaly 30,7 ezren éltek a Nők 40 kedvezménnyel, ami a program elindítása óta új rekord - írta a Világgazdaság hétfőn. Tavaly 176,1 milliárddal többe, 3347,4 milliárd forintba került a költségvetésnek az időskorúak ellátása.   tovább »

FALUSI CSOK: ELKÉSZÜLT A LISTA

2019. április 12., péntek 14:32

A kormany.hu-n megtalálható azoknak a magyarországi településeknek a listája, ahol elérhető lesz a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (falusi csok).   tovább »

EGYRE NAGYOBB A SZAKADÉK A LAKÁSTULAJDONOSOK ÉS A BÉRLŐK KÖZÖTT

2019. április 12., péntek 10:00

A legkevésbé vagyonos háztartások mindössze 26 százaléka rendelkezik ingatlannal, a legvagyonosabbaknak viszont a 97 százaléka, ráadásul utóbbiak 66 százalékának több ingatlana is van.   tovább »

KORTÁRS VERSEK CHATBOTON: MOBILUNKBA KÖLTÖZIK AZ IRODALOM

2019. április 11., csütörtök 14:00

A kortárs irodalom népszerűsítését tűzte zászlajára a magyarországi biztosítási piac meghatározó szereplője által alapított Aegon Művészeti Díj. Chatboton szeretnék közelebb hozni a kortárs költészetet a fiatal generáció tagjaihoz, de a shortlistes művek népszerűsítése is célja a kezdeményezésnek.   tovább »

MEGÉRI MÉG BUDAPESTEN AZ INGATLANBEFEKTETÉS?

2019. április 11., csütörtök 12:06

Ha nagyon leegyszerűsítjük az ingatlanbefektetések logikáját, akkor azt mondhatjuk, hogy ahogy emelkednek az árak, úgy éri meg egyre kevésbé ingatlanba fektetni a pénzünket. Hiszen kevesebb olyan vételt találunk, mely biztosítaná a megfelelő hozamot. De mit mutat a gyakorlat most a budapesti ingatlanpiacon? Jelen vannak még a befektetők? És ha igen, milyen ingatlanokat keresnek?   tovább »

TÖBB EZER CÉGNEK IDÉN ISMÉT SZÁMOLNIA KELL AZ INNOVÁCIÓS JÁRULÉKKAL!

2019. április 11., csütörtök 11:11

Érdemes figyelni egy, a tavalyi nyári adócsomagban szereplő módosításra, mert számos magyar vállalkozás 2014 után idén ismét innovációs járulékot lesz köteles fizetni. Az apró módosítás hatására a mikro- és kisvállalkozások mutatóit ugyanis már csoportszinten kell értékelni - hangsúlyozta Hegedüs Sándor a BDO Magyarország Adótanácsadási üzletágának adóigazgatója.   tovább »

LAKÁSBIZTOSÍTÁS: A MAGYAROK 85 SZÁZALÉKA RENDELKEZIK VELE

2019. április 11., csütörtök 10:00

A legelterjedtebb lakásvédelmi eszköz a lakásbiztosítás, a magyarok 85 százaléka rendelkezik vele - derül ki a K&H biztos jövő kutatásából. Az ingatlanokban bekövetkező károkat a 30-59 éves magyarok szerint leghatékonyabban szén-monoxid-riasztóval, a szomszédok összefogásával és a lakásbiztosítás segítségével lehet megelőzni vagy enyhíteni. A károk közül egyébként a többség a természeti csapástól és a csőtöréstől tart. A magyarok harmada pár éven belül napelemes rendszerrel szerelné fel otthonát.   tovább »

EMIATT HAJLANDÓAK ÉVTIZEDEKRE ELADÓSODNI A LAKÁSHITELESEK

2019. április 10., szerda 9:41

Egyre nagyobb biztonságra törekednek a lakáshitel-felvevők, akik elsősorban használt lakásokra fordítják a kölcsönöket - derül ki az ingatlan.com csoporthoz tartozó money.hu legfrissebb - hivatalos jegybanki adatokat feldolgozó - elemzéséből.   tovább »

ASZÁLYKILÁTÁSOK: BIZTOSÍTÁSSAL LESZ TELJES A KÁRENYHÍTÉS!

2019. április 10., szerda 9:00

A tavaszi aszálykárok arra ösztönzik a gazdákat, hogy mielőbb kössenek piaci biztosítást, és ne felejtsék igénybe venni a biztosítási díjtámogatásokat sem, amelyekre a kérelmeket tegnaptól május 15-ig adhatják be szankciómentesen. Ezekkel együtt számíthatnak a legnagyobb mértékben az agrárkár-enyhítési rendszer támogatására is - figyelmeztet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).   tovább »

FINTELLIGENCE PÉNZÜGYI EDUKÁCIÓS HÁLÓZAT: ÁTADTÁK A KÖZPONTOT

2019. április 9., kedd 12:00

A magyar gazdaságnak szüksége van jól képzett pénzügyi szakemberekre, ezért a felsőoktatásban is külön hangsúlyt kell fektetni az új pénzügyi megoldások oktatására, gyakorlati megismerésére - jelentette ki Varga Mihály a Budapesti Gazdasági Egyetem Fintelligence Pénzügyi Kultúra Központjának átadó ünnepségén.   tovább »

A GENERALIÉ LEHET AZ ERGO BIZTOSÍTÓ PORTFOLIÓJA

2019. április 8., hétfő 14:03

Múlt héten jelentette be a Generali, hogy megállapodást kötött az Ergo biztosítóval annak teljes magyarországi és szlovákiai biztosítási portfoliójának átvételéről. Az értékesítéshez természetesen szabályozói jóváhagyás szükséges.   tovább »

A NAV TANÁCSAI AZ ADÓBEVALLÁS-TERVEZETEKHEZ

2019. április 8., hétfő 12:00

Az szja-bevallási tervezet már csaknem egy hónapja elérhető a webes felületen. A tervezetet érdemes átnézni, és szükség esetén módosítani, majd beküldeni. A jóvá nem hagyott tervezet - az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők és az áfafizetésre kötelezettek kivételével - május 20-a után automatikusan bevallássá válik.   tovább »

FELMÉRÉS: NEM SIETNÉNEK A MAGYAROK A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA BEVEZETÉSSEL

2019. április 8., hétfő 11:00

A Microsoft megbízásából 2019. januárjában és februárjában készült kutatás arra kereste a választ, hogy milyen befolyással van, lesz a vezetésre a mesterséges intelligencia, milyenek lesznek az új MI-korszak legsikeresebb vezetői.   tovább »

RENGETEG ÚJ CSALÁDI HÁZ ÉPÜLHET

2019. április 8., hétfő 9:30

Jelentősen nőtt a lakásépítési kedv: az év első két hónapjában 2110 lakásépítési engedélyt adtak ki, ez 15 százalékos növekedést jelent éves összevetésben. A családi házakra kiadott engedélyek száma pedig egy év alatt közel 80 százalékkal nőtt.   tovább »

HAZAI VÁLLALKOZÁSOKNAK IS FEL KELL KÉSZÜLNI EGY NO-DEAL BREXITRE

2019. április 8., hétfő 9:00

Számolni kell egy április 12-i megállapodás nélküli brit kilépéssel.   tovább »

AGRÁRBIZTOSÍTÁS: IDÉN IS 5 MILLIÁRDRA PÁLYÁZHATNAK A GAZDÁK

2019. április 5., péntek 9:01

Az idén is 5 milliárd forint éves agrárbiztosítási díjtámogatáshoz juthatnak a gazdálkodók, az igényeket az egységes kérelembenyújtási időszakban lehet beadni - közölte az Agrárminisztérium (AM) az MTI-vel.   tovább »

EGYRE KEVESEBB FIATAL TERVEZ KÜLFÖLDI MUNKAVÁLLALÁST

2019. április 4., csütörtök 10:00

10-ből 7 fiatal számít fizetésemelésre, a nyugati országrészben élők közül pedig még többen reménykednek a bérek növekedésében. Bár a 19-29 évesek többsége stabilnak érzi a munkahelyét, mindössze 40 százalék - főleg a budapestiek - gondolják úgy, hogy meg is becsülik őket. A dolgozó fiatalok közül egyre kevesebben tervezik a külföldi munkavállalást: mindössze 19 százalékuk tartja ezt reális forgatókönyvnek. A diákok közül azonban jóval többen vágnának bele a külföldi álláskeresésbe: 41 százalékuk tervezi, hogy legalább egy ideig más országban dolgozna.   tovább »

ÍGY KÉSZÜLHETÜNK A KÖZELEDŐ VIHARSZEZONRA

2019. április 3., szerda 12:59

A tavasz beköszöntével nemcsak a jó időre, de a hirtelen érkező heves viharokra, felhőszakadásokra is fel kell készülnünk, hamarosan elkezdődik a már hagyományosnak mondható "viharszezon". A jó időt kihasználva ellenőrizzük le, hogy a téli mínuszok nem okoztak-e kárt az ingatlanban, nem sérült-e a tetőszerkezet vagy néhány cserép. Győződjünk meg az ablakok és az ajtók megfelelő állapotáról is, hogy a közelgő zivatarok és villámcsapások ne tehessenek kárt az otthonunkban - hívja fel a figyelmet az OVB Magyarország pénzügyi tanácsadó cég.   tovább »

LÍZINGNÉL IS HASZNÁLHATÓ AZ AUTÓVÁSÁRLÁSI TÁMOGATÁS!

2019. április 3., szerda 11:54

A július elsejével életbe lépő nagycsaládosok autóvásárlási támogatásának szabályai szerint a 2,5 millió forintos állami támogatást nem kell előre megfinanszírozniuk a vásárlóknak, és a kiválasztott új, 7 személyes autó megvásárlásához lízingfinanszírozást is igénybe vehetnek. A Lízingszövetség szerint a nyár közepétől elérhető támogatás plusz keresletet hozhat a lendületesen növekvő autópiacra és a lízingfinanszírozásban is bővülést eredményezhet. A gépjármű-kereskedők a családokat célzó programmal készülnek az új időszakra.   tovább »

ÍGY ALAKULTAK FEBRUÁRBAN A HÁZTARTÁSOK HITELKAMATAI

2019. április 3., szerda 10:31

2019. februárban a háztartások által újonnan felvett lakáscélú és személyi hitelek átlagos hitelköltség mutatója csökkent. Az új szerződések szezonálisan igazított értéke a lakáscélú és személyi hitelek esetében növekedett az előző hónaphoz képest. A nem pénzügyi vállalatoknak nyújtott hitelek esetében az 1 milló euro érték feletti kategóriában a kamatlábak emelkedése volt megfigyelhető - derül ki az MNB közleményéből.   tovább »

REKORD SZÁMÚ GYORSHAJTÓT FOGOTT TAVALY A RENDŐRSÉG

2019. április 3., szerda 10:00

Rekord mennyiségű, 623 ezer gyorshajtásos csekket küldött szét 2018-ban az ORFK, a kiszabott bírságösszeg 21,17 milliárd forint. Soha ennyi gyorshajtót nem fogtak még a rendőrök - írja a Vezess.hu.   tovább »

KÉT DÍJAT IS KAPOTT A KÖBE

2019. április 3., szerda 9:00

Kiemelkedő elismerésben részesült a napokban megtartották a MagyarBrands ünnepélyes díjátadó gálán a KöBE. A Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület immáron nyolcadik alkalommal képviselhette magát e rangos eseményen, ráadásul ezúttal két díjat is elvihetett.   tovább »

SZTRÁJK JÖHET FERIHEGYEN!

2019. április 2., kedd 13:30

A földi kiszolgálásban tapasztalható komoly fluktuáció, a sokszor méltatlan munkakörülmények és az évek óta alacsony bérek miatt sztrájkra készül a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) tagsága. A Malév GH Zrt. vezetésével több hete futó tárgyalások eredménytelensége miatt a szakszervezet szerint a sztrájkhelyzet elkerülhetetlen. Többek között 15 százalékos béremelést, élhető munkaidő-beosztásokat és javuló munkakörülményeket akarnak kiharcolni.   tovább »

PATAI: AZ ELMÚLT 100 ÉVBEN NEM VOLTUNK MÉG ÍGY FELKÉSZÜLVE LASSULÁSRA

2019. április 2., kedd 12:00

Az idei év az egész világon gyengébb lesz, mint a tavalyi, azonban hazánk továbbra is a nagyon erősen növekedők körébe fog tartozni - mondta Dr. Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke a Joint Venture Szövetség (JVSZ) és együttműködő partnerei által rendezett vállalatvezetői fórumon.   tovább »

ÁPRILIS 1-JÉN MEGSZAVAZTÁK A GDPR SALÁTATÖRVÉNYT: EZEKRE ÉRDEMES FIGYELNI

2019. április 2., kedd 11:00

A kamerafelvételek őrzési idejét módosítja, a munkahelyi számítógépek magáncélú használatának főszabály szerinti tilalmát elrendeli, és sok másról is rendelkezik az új GDPR salátatörvény. Az európai uniós adatvédelmi rendelettel való összhang megteremtése érdekében a Parlament április 1-jén nyolcvannál is több jogszabályt módosított. A törvény végleges szövegére és a kihirdetésre még pár napot várni kell, de nagy valószínűséggel az alábbi főbb módosítások hamarosan hatályba lépnek.   tovább »

MABISZ ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: TÖBB TÍZEZER MEGKERESÉS, CSÖKKENŐ SZÁMÚ PANASZ

2019. április 2., kedd 10:24

2018-ban összesen több mint 21 ezer alkalommal keresték meg a MABISZ fogyasztóvédelmi célból, hiteles információk közvetítésére létrehozott ügyfélszolgálatát. A leggyakoribb kérdések tavaly is a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításokhoz kapcsolódtak, míg a biztosítókkal kapcsolatos panaszok száma évről évre csökken - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége.   tovább »

FIZETÉSEK VS. LAKÁSÁRAK: MENNYIRE SZAKADT SZÉT AZ ORSZÁG?

2019. április 2., kedd 9:00

Bár a lakásárak és nettó fizetésekben jelentős különbségek vannak az országon belül, az elmúlt évek változásait részletesen megnézve még érdekesebb eltérések láthatók.   tovább »

ÚJ RENDELET JELENT MEG A UNIT-LINKED BIZTOSÍTÁSOKRA VONATKOZÓAN

2019. április 1., hétfő 9:30

Új pénzügyminisztériumi rendelet jelent meg a befektetési egységhez kötött életbiztosításokkal kapcsolatban a Magyar Közlönyben. Ennek értelmében július 1-jétől új előírások vonatkoznak a biztosítók tájékoztatási kötelezettségére.   tovább »

ÉRDEMES FELKÉSZÜLNI A MÁJUS-JÚNIUSI VIHARSZEZONRA

2019. április 1., hétfő 8:59

A márciusi vihar után a K&H Biztosítóhoz 50 százalékkal több kárbejelentés érkezett, mint egy átlagos héten. Ezeknek a károknak háromnegyedét a kárbejelentést követően, átlagosan 4 nap alatt, többségében helyszíni szemle nélkül, telefonon rendezte a Társaság a rákövetkező hosszú hétvége ellenére. Az egy káresetre jutó kifizetés 31 200 forintra rúgott. A K&H Biztosító szerint a márciusi szélkárok a májusban, júniusban várható viharszezonra szóló figyelmeztetésnek is beillenek, érdemes a lakóingatlanoknál a tetők és az ablakok állapotát ellenőrizni.   tovább »

A KISÁLLAT-BIZTOSÍTÁSOK PIACÁRA TÖRNEK BE A FITNESS TRACKEREK

2019. március 28., csütörtök 15:00

Nyakörvre rögzíthető okoseszközt vet be egy brit biztosító.   tovább »

EGYSZERI SZIGORÍTÁSRÓL DÖNTÖTT A MAGYAR NEMZETI BANK

2019. március 27., szerda 9:30

Több év után változtatott a kamatfeltételeken a Magyar Nemzeti Bank. Keddi lépésével az egynapos betét kamatát -0,15 százalékról -0,05 százalékra emelte. A jegybanki alapkamaton most sem változtattak.   tovább »

KLÍMAVÉDELEM: MINDENKI FELEJTSE EL AZ EGYEDÜL AUTÓZÁST!

2019. március 26., kedd 12:00

Felejtsük el a városi terepjárókat, azt, hogy az autóban egyedül ülve ingázunk a városba, és akkor is repülőre ülünk, ha a nyaralás vagy az üzleti út másképp is megoldható lenne - egyebek mellett ezt tanácsolja az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete, melyet az MTA idéz.   tovább »

A SZÉLSŐSÉGES IDŐJÁRÁS EXTRÉM KÁROKAT OKOZ A MEZŐGAZDASÁGBAN IS

2019. március 26., kedd 11:00

Hamarosan pályázhatnak ismét a gazdálkodók a mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatásra, mely 2019-ben ismét több kedvező lehetőséget tartogat. Fontos változás például, hogy csonthéjas és héjas kultúrájú gyümölcsök is bekerültek abba a körbe, melyek után a legbővebb, kilenc kockázatra fedezetet nyújtó "A" típusú biztosítási csomag köthető. Ugyancsak kedvező, hogy a tavalyi évben 5 milliárd forintra megemelt éves támogatási keret összeg nagysága idén is megmarad. A Groupama Biztosító 2018-as adatai szerint a legjellemzőbb kár még mindig a jégeső, a kifizetett szolgáltatások közel 90%-a növénybiztosításokhoz kapcsolódik.   tovább »

NÖVEKVŐ ALBÉRLETÁRAK: HOL A LEGERŐSEBB AZ AIRBNB-HATÁS?

2019. március 26., kedd 9:00

Két és fél év alatt a fővárosi lakáshotelek kínálata 67 százalékkal, míg a magánszemélyek által hosszú távra kiadó lakások száma 6 százalékkal nőtt.   tovább »

EZEK A LEGBALESETVESZÉLYESEBB MEGYÉK!

2019. március 25., hétfő 10:30

A KSH statisztikái szerint Magyarországon 2018-ban 16 757 személysérüléses közúti közlekedési baleset történt, 1,6%-kal több, mint az előző évben. A balesetek száma a fővárosban és 6 megyében csökkent, a legnagyobb mértékben Somogyban és Zalában (9,7 és 7,5%-kal). A balesetek száma Nógrád és Fejér megyében emelkedett a leginkább (14, illetve 12%-kal).   tovább »

EGYRE TÖBB AZ ÖNGONDOSKODÓ 19-29 ÉVES

2019. március 25., hétfő 10:00

Egyre több fiatal gondol az öngondoskodásra, a K&H ifjúsági indexe szerint míg 2017 elején a 19-29 évesek mindössze 3 százaléka fordította megtakarításainak egy részét nyugdíjra, addig 2018 elején már 11 százalékuk, 2018 végén pedig 14 százalékuk tett félre öngondoskodási céllal.   tovább »

MÁR WEBES FELÜLETEN IS ELÉRHETŐ AZ E-KÁRBEJELENTŐ!

2019. március 25., hétfő 9:11

Folytatódik a digitális kárbejelentő fejlesztése, amely jelenleg kategóriájában Magyarország egyik legnépszerűbb applikációjává nőtte ki magát - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).   tovább »

16 MILLIÁRD FORINTRA BECSÜLHETŐ A HAZAI MAGÁN-EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PIAC

2019. március 22., péntek 12:00

Támogatja és előremutatónak nevezte a Magyar Nemzeti Bank versenyképességi programjának egészségügyet érintő javaslatait a Primus Magán Egészségügyi Szolgáltatók Egyesülete, ám azok megvalósítása érdekében gyors intézkedéseket várnak a kormánytól - írta az MTI.   tovább »

CYBER-KOCKÁZAT: A LAKOSSÁG CSAKNEM FELE VALÓS VESZÉLYNEK TARTJA, DE KEVESET TESZ ELLENE

2019. március 22., péntek 9:00

A fogyasztók 46 százaléka aggódik a számítógépes bűnözés rohamos terjedése miatt, ugyanakkor a lakosság mindössze egyharmada védekezik megfelelően a veszélyek ellen - derül ki az Europ Assistance kilenc ország, többek között a magyarországi helyzetet is vizsgáló felméréséből.   tovább »

TOVÁBB JAVULHAT A LAKOSSÁG FIZETŐKÉPESSÉGE

2019. március 21., csütörtök 10:00

Az Intrum fizetőképességi index (IFI) szerint 2010 óta tavaly volt a legmagasabb a háztartások fizetőképessége, és a tendenciát tekintve további javulás várható. Az új mutatót, amely az Intrum Justitia Zrt. és a GKI Gazdaságkutató Zrt. közös munkája, szerdán ismertették a sajtóval.   tovább »

AZ EURÓPAI CÉGEK TÖBB MINT FELÉT ÉRTE MÁR VESZÉLYES KIBERTÁMADÁS

2019. március 20., szerda 9:00

Az elmúlt 24 hónapban az európai üzleti vállalkozások több mint felét (54%) érte legalább egy olyan kibertámadás, ami tevékenységükben is zavart okozott - derül ki a Kaspersky Lap felméréséből.   tovább »

A TELEKPIACOT IS ÁTALAKÍTHATJÁK A CSOK-SZABÁLYOK

2019. március 19., kedd 9:00

A CSOK megjelent részletszabályai alapján még nagyobb teret kapnak az állami támogatási rendszerben a több gyermeket nevelő és vállaló, költözést tervező családok. A telekpiacot és a romos házak piacát pedig felrázhatja, hogy megfelelő - már meglévő - alapra is lehet új lakóingatlant építeni CSOK-os támogatásból.   tovább »

VÁLTOZATLANUL SZÁRNYALNAK AZ INGATLANALAPOK

2019. március 18., hétfő 12:58

A befektetési alapok esetében az elmúlt hónapban a tőkeáramlások eredője plusz 11,5 milliárd forintot mutat. Az egyes kategóriákon belül vegyes kép rajzolódik ki, de a lényeg változatlan: az ingatlanalapokba érkezik a friss tőke, míg az abszolút hozamú alapokból távozik. A tőkeáramlás és a hozamok eredőjeként a BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 0,8%-kal növekedett februárban. A hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 6.297 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.   tovább »

VISSZASZORULÓBAN A HITELKÁRTYÁK

2019. március 18., hétfő 11:00

Jelentősen nőtt a hazai kibocsátású fizetési kártyák száma az elmúlt negyedévben, amellyel párhuzamosan tovább folytatódott az előző időszakokhoz hasonlóan az érintőkártyák arányának növekedése. Ezzel összhangban 2018 negyedik negyedévében is szignifikánsan bővült a hazai fizetési kártyás vásárlási forgalom, ami hozzájárult ahhoz, hogy az év egészét tekintve a tranzakciók száma és értéke mintegy 24, illetve 23 százalékkal haladta meg az előző évi forgalmi adatokat - közölte a Magyar Nemzeti Bank.   tovább »

EZÉRT DRÁGULT TAVALY A CASCÓ

2019. március 18., hétfő 9:00

A Netrisk.hu adatai szerint 2018-ban 93 200 forint volt a megkötött teljes körű casco biztosítások éves átlagdíja, ami tíz százalékkal magasabb az előző évi 84 400 forintos értéknél. Az emelkedés egyrészt a növekvő gépjárműforgalom miatt megugró kárgyakoriságnak, másrészt a helyreállítási költségek folyamatos emelkedésének a következménye.   tovább »

TOVÁBBRA IS FOKOZOTT A LAKÁSÉPÍTÉSI KEDV

2019. március 14., csütörtök 10:30

Az építőipar 29,1 százalékos emelkedést ért el januárban, ami a magas viszonyítási alap miatt is kiemelkedő bővülés jelent. A 2017. januári adatnál ez több mint 80 százalékkal nagyobb értéket jelent.   tovább »

EZÉRT NEM KÖTNEK A FIATALOK UTASBIZTOSÍTÁST

2019. március 14., csütörtök 10:00

Az y-generációsok nem vásárolnak utasbiztosítást, mert nem tartják szükségesnek. Ezen változtatna egy brit startup - írja a FintechRadar.hu.   tovább »

ÉRDEMES MIELŐBB BEJELENTENI A SZÉLVIHAR OKOZTA KÁROKAT

2019. március 14., csütörtök 9:00

Mindössze két munkanapjuk van az országon hétfőn végigsöprő szélvihar károsultjainak arra, hogy bejelentsék biztosítójuknál a kárigényüket - figyelmeztetett a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft.   tovább »

VISSZATÉRHETNEK AZ ALKUSZOK AZ ÉLETBIZTOSÍTÁSI PIACRA

2019. március 13., szerda 12:00

Előtérbe kerültek a hagyományos kockázati életbiztosítások, ezért az alkuszok visszatérnek az életbiztosítási piacra - tudósít a Portfolio.hu az FBAMSZ mai sajtótájékoztatóján elhangzottakról.   tovább »

MÉGIS HITELBÍRÁLATHOZ KÖTÖTT A BABAVÁRÓ TÁMOGATÁS

2019. március 13., szerda 11:00

Megjelent a babaváró támogatásról szóló kormányrendelet a Magyar Közlönyben. A korábbi bejelentésekkel ellentétben a babaváró támogatásnál lesz banki hitelbírálat.   tovább »

TOMBOL AZ ORSZÁGBAN A MUNKAERŐHIÁNY

2019. március 13., szerda 9:00

Soha nem volt még ekkora a munkaerőhiány az országban. A jelenség egyelőre segíti a gazdaság növekedését, hiszen gyorsan nőnek a keresetek, így a fogyasztás is. A bérrobbanás azonban egyre nehezebb helyzetbe hozza a vállalatokat - írja elemzésében a Portfolio.   tovább »

ÍGY HATNA A HARD BREXIT A HAZAI CÉGEKRE

2019. március 12., kedd 14:00

Ha a brit parlament alsóháza a következő napokban zöld utat ad Nagy-Britannia megállapodás nélküli kilépésének az Európai Unióból, akkor "az eddig már sokak által ismertetett Egyesült Királysággal kapcsolatos adó- és vámszabályok változásán túl további következményekre, kockázatokra is fel kell készülni" - hívta fel a figyelmet Hegedüs Sándor a BDO Magyarország adótanácsadási üzletágának adóigazgatója.   tovább »

NYUGDÍJBIZTOSÍTÁS: AZ ÜGYFELEK ÖTÖDE HAGYTA ELVESZNI AZ ÁLLAMI TÁMOGATÁST!

2019. március 12., kedd 10:00

A személyi jövedelemadó bevallások elkészítésének idején százezer forint feletti összeggel is gyarapodhatnak a nyugdíjbiztosítással rendelkező adózók. A 2014 óta meglévő 20%-os adójóváírási lehetőségről évről-évre egyre kevesebben feledkeznek meg, az adóhivatal által elkészített szja-bevallási tervezetek pedig tovább csökkentik azok arányát, akik elmulasztják érvényesíteni a nyugdíjcélú befizetések után járó adójóváírást.   tovább »

A HOSSZÚ HÉTVÉGEKEN FOKOZOTTAN GONDOSKODJUNK INGATLANUNK BIZTONSÁGÁRÓL!

2019. március 12., kedd 9:00

A statisztikák szerint a nyaralások időszakában és a hosszú hétvégeken emelkedik a lakásbetörések száma. Egy nem megfelelő zárral ellátott ajtót mindössze 15 másodperc alatt képesek kinyitni a betörők - figyelmeztet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).   tovább »

CSAKNEM KÉTSZÁZ HELYEN OKOZOTT KÁRT AZ ERŐS SZÉL

2019. március 11., hétfő 14:00

Ma délig országszerte 192 alkalommal volt szükség a tűzoltók munkájára az erős szél okozta károk miatt. A legtöbb helyen fákat döntött ki a szél vagy ágakat tört le, de több épület tetejét, vakolatát, kéményét is megbontotta a helyenként viharos erejű szél - közölte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága.   tovább »

ADATHALÁSZOKRA FIGYELMEZTET A NAV!

2019. március 11., hétfő 10:00

Naponta több bejelentés is érkezik a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetéhez (NBSZ NKI), miszerint a közelgő adóbevallási időszakra hivatkozva adathalászok próbáltak megszerezni ügyfélkapus bejelentkezési és bankkártyaadatokat - írta hétfői közleményében az adóhivatal. A csalók repertoárja egyre szélesebb, már nemcsak e-mailben, hanem SMS-ben, sőt, élő telefonhívással is próbálkoznak.   tovább »

FONTOS LENNE ISMERNI AZ INFARKTUS TÜNETEIT!

2019. március 11., hétfő 9:49

Magyarországon a szívinfarktus következtében elhalálozott nők aránya magasabb, mint a férfiaké, ezért is fontos a tünetek korai felismerése és a gyors segítségkérés - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára az MTI tudósítása szerint.   tovább »

A NETRISK MEGVESZI A BIZTOSÍTÁS.HU-T

2019. március 11., hétfő 9:30

Egyesülne az online biztosításközvetítői piac két legnagyobb szereplője: a Netrisk.hu Első Online Biztosítási Alkusz Kft. teljes egészében megvásárolná a Biztosítás.hu Biztosítási Alkusz Kft.-t - derítette ki a Népszava a Gazdasági Versenyhivatal honlapján közzétett kérelemből.   tovább »

10 ÉVES REKORD DŐLT MEG A HITELEKNÉL

2019. március 11., hétfő 9:00

Erősen indult az év a lakáshitelek és személyi kölcsönök piacán, az új folyósítások összege megközelítette a 100 milliárd forintot, azaz egy munkanapra több mint 4 milliárd forint hitel jutott.   tovább »

BIZTOSÍTÓK IS PÁLYÁZHATNAK AZ MNB DÍJÁRA

2019. március 8., péntek 14:00

A Magyar Nemzeti Bank több kategóriában pályázatot hirdet a 2019. évi Zöld Pénzügyek díjak elnyerésére az általa felügyelt pénzügyi szervezetek részére a Zöld Program keretében.   tovább »

12 MILLIÁRD OKOS-ESZKÖZ VEHET MINKET KÖRÜL ÖT ÉVEN BELÜL

2019. március 8., péntek 10:00

A mobil technológa egyre több embert és tárgyat kötnek össze. 2017-ben 5 milliárd mobilhasználó volt világszerte, ami a következő öt évben több mint félmilliárddal emelkedhet - állítja friss jelentésében a Cisco.   tovább »

NŐNAPI KÖRKÉP: KI DÖNT OTTHON A PÉNZÜGYEKBEN?

2019. március 8., péntek 9:00

A háztartásokat érintő ingatlan- és pénzügyeket érintő döntésekből Magyarországon nagyobb részt vállalnak a nők, mint a férfiak, a munkahelyükön azonban mégis kevesebb jövedelemmel kell beérniük - derül ki az ingatlan.com és money.hu közös kutatásából, ami nőnap alkalmából a nemek közötti különbségeket vizsgálta.   tovább »

TÖRTÉNELMI CSÚCSON A BIZTOSÍTÁSI DÍJBEVÉTELEK

2019. március 7., csütörtök 10:00

Az ágazati gyorsjelentés szerint tavaly ezermilliárd forint fölé emelkedtek a biztosítási díjbevételek, ezzel történelmi csúcsot ért el a szektor, jelentette közleményében a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).   tovább »

ÉVENTE 200 EZER LAKÁST KELLENE GENERÁLISAN FELÚJÍTANI

2019. március 6., szerda 12:00

Ma már hazánkat is elérte az Európában tapasztalható "lakhatási krízis", ami itthon a lakások állagának gyors romlását, öregedését, valamint azt jelenti, hogy nem épül elegendő új lakás - figyelmeztet szakmai anyagában az ÉVOSZ.   tovább »

EGYRE KEVESEBBEKNEK OKOZ GONDOT FÉLHAVI NETTÓ VÁRATLAN KIADÁSA

2019. március 6., szerda 10:00

Tavaly a magyarok közel 60 százaléka spórolt havi rendszerességgel, ami nagyjából tíz százalékponttal több az előző évi adatnál, s megfelel az európai átlagnak - tájékoztatta az Intrum követeléskezelő cég legfrissebb felméréséről kedden az MTI-t.   tovább »

TÍZ SZÁZALÉK FELETT NŐTT TAVALY AZ EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PIAC

2019. március 6., szerda 9:00

Lelassíthatja a magyar egészségbiztosítási piac növekedését a munkáltatói adókedvezmények év eleji megszüntetése - hangzott el a Portfolio.hu konferenciájának egészségfinanszírozási panelbeszélgetésén.   tovább »

MNB: VÁRAKOZÁSON FELÜL NŐTT TAVALY A BIZTOSÍTÁSI PIAC

2019. március 5., kedd 12:00

Az MNB friss adatai szerint 7,1%-os díjbevétel-növekedéssel és magas, 24,0%-os tőkearányos megtérüléssel zárta 2018-at a magyar biztosítási szektor - hangzott el a Portfolio konferenciáján.   tovább »

E-KÁRBEJELENTŐ: KÖZEL EZER KÁRBEJELENTÉS TÖRTÉNT MÁR DIGITÁLISAN

2019. március 5., kedd 11:00

Csaknem 170 ezer letöltésnél és 1000 kárbejelentésnél tart a MABISZ által létrehozott E-kárbejelentő - közölte Pandurics Anett, a szervezet elnöke a Portfolio.hu konferenciáján.   tovább »

MÉBOT KONGRESSZUS 2019 - SAVE THE DATE!

2019. március 4., hétfő 17:00

A Magyar Élet- és Egészségbiztosítási Orvostani Társaság (MÉBOT) Egészség-, betegségbiztosítás, biztosításpolitika címen tart 3 napos kongresszust idén nyáron.   tovább »

KEDVEZŐ VÁLTOZÁST HOZHATNAK A LAKÁSHITELEZÉSBEN AZ MNB INTÉZKEDÉSEI

2019. február 28., csütörtök 11:00

A lakáshitelesek és a magyar gazdaság szempontjából is biztonságosabb lakáshitelpiac irányába mutatnak a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb, 330 pontból álló versenyképességi programjának lakáshitelezést érintő javaslatai.   tovább »

EGYSZERŰ, OLCSÓ ÉS BIZTONSÁGOS LESZ AZ ÚJ NYUGDÍJTERMÉK

2019. február 27., szerda 15:05

Az új stabil inflációs környezetben új stratégia kell a lakossági állampapír-forgalmazásban - mondta Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója a Világgazdaságnak.   tovább »

MNB: ÍGY ZÁRKÓZHAT FEL HAZÁNK A LEGFEJLETTEBB ORSZÁGOK KÖZÉ

2019. február 27., szerda 11:00

330 pontból álló Versenyképességi programot dolgozott ki a Magyar Nemzeti Bank, amit a mai napon mutatott be.   tovább »

VETÉLKEDŐT SZERVEZ A RENDŐRSÉG: ©KODA FABIAT NYERHET A LEGÜGYESEBB CSALÁD

2019. február 26., kedd 16:00

Idén is családi vetélkedőt szervez a rendőrség, hogy felhívja a figyelmet a a biztonságos, balesetmentes közlekedésre, a szülői példamutató magatartás fontosságára.   tovább »

EGYRE KEVESEBB GÉPJÁRMŰ TULAJDONOS VÁLT A KAMPÁNYIDŐSZAKBAN

2019. február 25., hétfő 9:00

A novemberi kampányidőszak után, január elsejével több mint százharmincötezer kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) szerződés szűnt meg. Akik ebben az időszakban új szerződést kötöttek, azoknak március elsején éjfélig kell eljuttatniuk az esedékes díjrészleteket régi vagy új biztosítójukhoz - hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).   tovább »

HARMINC ÉVE NEM VOLT EKKORA VADKÁR SOMOGYBAN

2019. február 22., péntek 13:00

Vaddisznók túrták fel egy somogyi cég búzatábláját, a terület 30 százaléka károsodhatott. Somogyban 2017-ben 405 millió forint vadkár keletkezett. Az igali mezőgazdasági vállalat vezetője azt nyilatkozta: 1990 óta dolgozik munkahelyén, de ekkora káruk még nem keletkezett a búzánál.   tovább »

NYOLC ÉVE NEM ÉPÜLT ENNYI LAKÁS

2019. február 22., péntek 10:00

Tavaly közel 18 ezer lakást adtak át, ez 23 százalékkal haladja meg a 2017-es szintet. A fővárosban tavaly 40 százalékkal több lakóingatlant adtak át, a községekben 30 százalékkal több lakás épült. A 2018-as eredmény pedig egyúttal 8 éves rekordot jelent, legutóbb ugyanis 2010-ben volt magasabb az átadott új lakások száma - közölte az ingatlan.com.   tovább »

TÖBB MINT 2000 TELEPÜLÉST ÉRINT A FALUSI CSOK

2019. február 22., péntek 9:00

Több mint 2000 települést érint a falusi családi otthonteremtési támogatás (csok) - mondta a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára péntek reggel az M1 aktuális csatornán.   tovább »

PROFITNÖVEKEDÉST ÉS RÉSZVÉNYVISSZAVÁSÁRLÁST JELENTETT A SWISS RE

2019. február 21., csütörtök 11:00

A súlyos természeti katasztrófák okozta veszteségek ellenére is növelni tudta nettó nyereségét a Swiss Re, így a 2018-as eredmények ismertetésekor részvényvisszavásárlást jelentett be a világ egyik legnagyobb viszontbiztosítója.   tovább »

MEZŐGAZDASÁGI BIZTOSÍTÁSOK: ÉRDEMES MÁR MOST KÉSZÜLNI A KISZÁMÍTHATATLAN TAVASZRA

2019. február 21., csütörtök 10:00

Érdemes már most biztosítással készülni a mezőgazdasági károkra - hívja fel a gazdák figyelmét az OVB Magyarország. A pénzügyi tanácsadó cég egyúttal emlékeztet, hogy akár 65% díjtámogatásban is részesülhetnek azok a gazdálkodók, akik még időben élnek ezzel a lehetőséggel.   tovább »

VESZÉLYES A KERTI ZÖLDHULLADÉK ELÉGETÉSE!

2019. február 21., csütörtök 9:30

Idén már 585 esetben riasztották a tűzoltókat szabadtéri tűzesetek miatt. Már halálos áldozata is van a kerti zöldhulladék égetésnek, néhány napja egy ember életét vesztette, miután a ruhája lángra kapott Kecskemét külterületén - közölte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága.   tovább »

MENNYIRE ELÉGEDETTEK A 19-29 ÉVES FIATALOK?

2019. február 21., csütörtök 9:00

A dolgozó fiatalok 69 százaléka számít kisebb vagy nagyobb fizetésemelésre - derül ki a K&H 2018 harmadik negyedéves ifjúsági indexéből. Az érintettek 43 százaléka saját bevallása szerint könnyen találna magának új munkát, ami rekordmagas érték a felmérés történetében. Az országon belüli különbség azonban óriási: a nyugati megyékben élő fiatalok 64 százaléka gondolja úgy, hogy könnyen találna állást, míg a keleti megyékben mindössze 28 százalékos az optimisták aránya. Egyre kevesebb fiatal találja az egyensúlyt a munka és a magánélet között, és az oktatási rendszerrel is kevesen elégedettek.   tovább »

PÉNZ7 TÉMAHÉT: 1200 ISKOLA RÉSZVÉTELÉRE SZÁMÍT AZ ITM

2019. február 20., szerda 13:00

Az idén várhatóan 1200 iskola több százezer diákkal vesz részt a Pénz7 elnevezésű témahéten, amely során igyekeznek megismertetni a fiatalokkal a pénz és a vállalkozás világát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán.   tovább »

MÁRCIUS 18-IG KÉRHETJÜK A NAV-TÓL AZ SZJA-BEVALLÁSI TERVEZET POSTÁZÁSÁT

2019. február 20., szerda 12:00

Akinek nincsen ügyfélkapu-regisztrációja, idén is kérheti a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól szja-bevallási tervezetének postázását. Ehhez nem kell mást tennie, mint az adóazonosító jelét és a születési dátumát tartalmazó kérelmet akár SMS-ben eljuttatni a NAV-hoz március 18-áig.   tovább »

AKÁR 5 MILLIÓ FORINTTAL KEDVEZŐBBEK LEHETNEK AZ ÚJ LAKÁSHITELEK

2019. február 20., szerda 10:00

Az eddiginél szélesebb körben és pénzügyileg komolyabb segítséget kaphatnak a gyermeket vállaló vagy nevelő családok az új, jelenlegi információk szerint júliustól elérhető állami támogatások révén - derül ki az ingatlan.com és a teljes körű hitelügyintézéssel foglalkozó money.hu összefoglalójából, amely számszerűsítette, hogy egy-egy érintett család számára mekkora segítséget jelentenek az intézkedések a piaci alapú konstrukciókhoz képest.   tovább »

AZ ELSŐ GDPR-BÍRSÁG HÁTTERE: HOL HIBÁZOTT A CÉG?

2019. február 19., kedd 13:00

Tavaly nyáron indította a NAIH azt a vizsgálatot, amelynek következtében megszületett az első GDPR bírság Magyarországon. Egymillió forintra bírságoltak egy céget azért, mert nem őrzött meg egy kamerafelvételt. "A GDPR bírság valós kockázat, amelyet nem szabad félvállról venni!" - figyelmeztet Dr. Bitai Zsófia, GDPR-szakértő.   tovább »

INTERNETHASZNÁLATBAN MEGELŐZZÜK AZ EU-T

2019. február 19., kedd 10:00

A legnagyobb ütemben a 4G-s mobilinternet terjed Magyarországon - derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) nyilvánosságra hozott kutatásából, amely arra is rávilágít, hogy az okostelefonnal rendelkezők egyre több hagyományos mobiltelefonos funkciót (beszédhívás, SMS) internet alapon bonyolítanak. Egy év alatt kétszeresére nőtt azok aránya, akik a hagyományos telefonálás helyett vagy mellett online platformokon beszélgetnek - olvasható az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményében.   tovább »

REKORDOT DÖNTÖTT A HÁZTARTÁSOK MEGTAKARÍTÁSA

2019. február 19., kedd 9:00

Rengeteg készpénzt halmoztak fel tavaly a háztartások, de az eladósodás útjára is sokan léptek. A megtakarítások volumene csúcson jár, a hiteleké is négyéves rekordot döntött - írja a Napi.hu   tovább »

ÍGY ZÖLDÍTENÉ A JEGYBANK A PÉNZÜGYEKET

2019. február 18., hétfő 11:00

Az MNB Zöld Programot indít a környezet megóvását célzó magyarországi pénzügyi szolgáltatások támogatása érdekében, illetve a piaci szereplők és saját ökológiai lábnyomának további csökkentésére. A jegybank díjat alapít a zöld pénzügyekért legtöbbet tevő pénzügyi intézményeknek, maga pedig januárban csatlakozott a környezet fenntarthatóságáért létrehozott nemzetközi pénzügyi felügyeleti és jegybanki szervezethez (NGFS).   tovább »

MEGSZŰNT AZ EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSOK ADÓKEDVEZMÉNYE: ERRE SZÁMÍTANAK A BIZTOSÍTÓK

2019. február 18., hétfő 10:30

Idén év elején megszűnt Magyarországon a munkáltató által fizetett egészségbiztosításoknak és más kockázati biztosításoknak a minimálbér 30%-áig járó adókedvezménye. A tavaly megkötött szerződésekre még jár a kedvezmény, ugyanakkor a döntés negatívan hathat a magyar biztosítók egészségbiztosítási bevételeire. A Portfolio.hu által megkérdezett biztosítók többsége azonban bizakodó, különösen a nagyvállalati szektort illetően.   tovább »

JANUÁRBAN ÁTRENDEZTE A BEFEKTETÉSI ALAPOKAT AZ ÚJ EU-RENDELET

2019. február 18., hétfő 10:00

Januárban 1,4 %-kal emelkedett a befektetési alapokban kezelt vagyon. Mind a fejlett, mind a fejlődő világ tőzsdéin jól kezdődött az év, jelentősebb emelkedést tapasztalhattunk. Bár a BÉT is emelkedéssel kezdte az évet, annak nagysága elmaradt a fejlődő régiót jellemző mutatótól. A devizapiacon mind dollárral, mind az euróval szemben erősödött valamelyest a forint, előzőhöz képest nagyobb mértékben.   tovább »

EZÉRT ÉRI MEG A REPÜLŐS KIEGÉSZÍTŐ BIZTOSÍTÁS

2019. február 18., hétfő 9:00

A sokasodó fapados botrányok és a légitársaságokkal elhúzódó kártérítési viták egyre több utazót ösztönöznek arra, hogy repülős kiegészítő biztosítást kössenek. A Posta Biztosító eddig több mint tízezer repülőutat biztosított, és több millió forint kártérítést fizetett a biztosítottaknak.   tovább »

NYOLC ÉV ALATT NEGYVENMILLIÁRDOT FIZETTEK KI A BIZTOSÍTÓK TŰZKÁROKRA

2019. február 15., péntek 9:00

Tűzhelyen felejtett olaj, bedugva hagyott vasaló, nem megfelelően karbantartott fűtőberendezés, dohányzás az ágyban - ilyen és hasonló okok állnak a januári több mint hétszázötven lakástűz hátterében. Nyolc év alatt a hazai biztosítók több, mint negyven milliárd forint kártérítést fizettek ki tűzesetek után - emlékeztet közleményében a Magyar Biztosítók Szövetsége.   tovább »

25 EZER ÚJ LAKÁST HOZHAT A KIBŐVÍTETT CSOK

2019. február 14., csütörtök 11:00

A hétvégén bejelentett családvédelmi intézkedések miatt az ÉVOSZ elnöke arra számít, hogy az idei évtől jelentősen megugrik a lakásfelújítások száma - olvasható az infostart.hu-n.   tovább »

KÖNNYEBBÉ VÁLIK A NYUGDÍJAS ÉVEKRE SZÁNT TAKARÉKOSKODÁS

2019. február 14., csütörtök 9:00

Az Európai Unió Tanácsának munkáját segítő, a tagállamok unió mellé rendelt nagyköveteiből álló Állandó Képviselők Tanácsa jóváhagyta az Európai Parlamenttel létrejött páneurópai nyugdíjtermékről (PEPP) szóló megállapodást, amely új termék lesz az egyéni nyugdíjrendszerben.   tovább »

ÁTLAG 1,2 MILLIÓJUK VAN A NYUGDÍJRA GYŰJTŐKNEK

2019. február 13., szerda 14:00

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) adatai szerint 12%-kal 70 milliárd forintra nőttek tavaly az egyéni befizetések az önkéntes pénztáraknál. Emellett a tavalyi utolsó negyedévben a munkáltatói befizetések is jelentős emelkedést mutattak az előző évek azonos időszakához képest, ami magyarázható azzal, hogy sok munkáltató előrehozta a befizetéseket a változó cafeteria-rendszer miatt - írja a Portfolio.hu.   tovább »

TÖRTÉNELMI REKORDOT ÉRT EL AZ ÉPÍTŐIPAR

2019. február 13., szerda 9:00

A múlt évet 22 százalékos növekedéssel zárta az építőipar, ez a 2017-es jó teljesítmény miatt is kiugró eredményt jelent. Az ágazat termelési értéke pedig történelmi csúcsot döntött, miután 3 ezer milliárd forint fölé került - derül ki az ingatlan.com elemzéséből.   tovább »

K&H: ENNYIBE KERÜLT EGY ÁTLAGOS BALESET

2019. február 12., kedd 13:00

A téli hónapokban január végéig több mint 9 ezer autóbiztosításokhoz (kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás és casco) köthető kárbejelentés érkezett, ami stagnálást jelent éves szinten. A lakásbiztosítási kárbejelentések száma pedig 20 százalékkal, 3624 darabra csökkent - derül ki a K&H Biztosító összesítéséből. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításos eseményeknél az átlagos kárösszeg meghaladta a 360 ezer forintot. A K&H kutatása szerint a magyar autósok négyötöde nem tartja be a sebességkorlátokat, a hivatalos statisztika alapján pedig a személyi sérüléssel járó balesetek 30 százalékáért a gyorshajtás a felelős.   tovább »

GROUPAMA: HÁZTARTÁSOKAT BÉNÍTHAT MEG A SZERELŐHIÁNY

2019. február 12., kedd 10:00

Víz-, villany-, fűtés- és zárszerelő, csak néhány azon szakmák közül, amelyekben a munkaerőhiány további súlyosbodására lehet számítani 2019-ben. Pedig az ő gyors beavatkozásuk nélkül az egész háztartás megbénulhat, vagy egész családok kerülhetnek napokra lehetetlen helyzetbe. A szerelőhiány problémáját a lakástulajdonosok is érzékelik, ezért igyekeznek szó szerint biztosítani a gyors segítséget: van olyan lakásbiztosító, ahol a szerződések több mint felénél kérik a 24 órán belüli hibaelhárítást garantáló kiegészítést.   tovább »

SZINTET LÉPHETNEK A KÉTGYERMEKESEK A LAKÁSPIACON

2019. február 12., kedd 9:00

Több évre támaszt adhat a lakáspiaci keresletnek a család- és lakástámogatási rendszer most bejelentett bővítése. Igaz, a pontos hatást majd csak a részletes szabályozás ismertetése után lehet számszerűsíteni - derül ki az ingatlan.com elemzéséből.   tovább »

JÚLIUSTÓL IGÉNYELHETŐ A GYERMEKVÁLLALÁSI TÁMOGATÁS

2019. február 12., kedd 8:00

Július elsejétől lehet igényelni a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kamattámogatott hitelét használt lakás vásárlásához is, valamint a július elseje után született gyerekek után igényelhető a gyerekvállalási támogatás - jelentette be Novák Katalin.   tovább »

MENNYIT ÉRDEMES BIZTONSÁGI TARTALÉKNAK FÉLRETENNI?

2019. február 11., hétfő 10:00

A megtakarítással rendelkezők nagy része már gyerekkorában elkezdett gazdálkodni a pénzzel - ez derül ki a K&H megkérdezéséből, ahol prémium befektetők mondhatták el gyerekkori pénzügyi tapasztalataikat. Ami egyértelműen látszik, hogy nemcsak a zsebpénz gyűjtögetése, de akár a pénzügyi társasjátékok is hasznosak lehetnek a felnőttkori megtakarításhoz.   tovább »

MOSTANTÓL AUTOMATIKUSAN VEHETŐ IGÉNYBE AZ ADÓKEDVEZMÉNY

2019. február 11., hétfő 9:00

Magyarország a legnagyobb adócsökkentő az Európai Unióban, és néhány éven belül szeretnénk elérni azt is, hogy a magyar legyen a legegyszerűbb, a legkevesebb adminisztrációt és a vállalkozásokat legjobban kiszolgáló adórendszer - mondta az MTI-nek Izer Norbert.   tovább »

ÉVENTE 30-35 EZER ÚJ KÁTYÚ, CSAK A FŐVÁROSBAN!

2019. február 8., péntek 9:00

Csak a fővárosban évente 30-35 ezer új kátyú keletkezik az utakon, a kártyúkárok 60-70 százaléka az év első negyedévében történik. A tavaly 33 ezer esetben a gépjármű-tulajdonosok segítségére siető Europ Assistance Magyarország összegyűjtötte azokat a legfontosabb tudnivalókat, amelyeket szem előtt kell tartanunk, ha kátyúkárt szenvednénk el.   tovább »

SÍBALESET: A LEHETŐ LEGHAMARABB JELENTSÜK A KÁRESETET A BIZTOSÍTÓNAK

2019. február 7., csütörtök 14:00

A téli időszakban kötött utasbiztosítások terhére bejelentett káresetek több mint 70 százaléka síbalesetből ered, jellemzően törés, rándulás, zúzódás miatt. Az OVB Magyarország utasbiztosítási partnere felhívja az utazók figyelmét, hogy ha bekövetkezik a baj, lehetőség szerint mielőbb vegyék fel a kapcsolatot a biztosítótársasággal, amely az ilyenkor kötelező protokoll szerint szervezi meg az orvosi ellátást vagy adott esetben a műtétet, hazaszállítást.   tovább »

KIBERTÁMADÁSOK: HÁROM TÉNYEZŐN MÚLIK EGY SZERVEZET BIZTONSÁGA

2019. február 7., csütörtök 9:00

A cégek közel 80 százalékát érte valamilyen kiberbiztonsági incidens az elmúlt hónapokban Magyarországon. A sikeres támadások középpontjában legtöbb esetben a vállalatok saját munkavállói állnak - derült ki az EY közel 50 vállalat- és IT vezető körében végzett felméréséből. Zala Mihály szakértő szerint három összetevőn múlik, hogy egy társaság meg tudja-e védeni adatait a bűnözőktől.   tovább »

REKORD MAGAS A MUNKAVÁLLALÓK OPTIMIZMUSA!

2019. február 6., szerda 12:00

Némi megtorpanással ugyan, de tavaly év végén is magas, 68 pontos értéket vett fel a munkavállalói bizalmi index a hazai dolgozók körében. Bizakodásra ad okot, hogy folyamatosan emelkedik azok aránya, akik úgy gondolják, hogy az őket foglalkoztató cég, valamint a pozíció, amelyben dolgoznak még sokáig fennmarad, derül ki a BNP Paribas Cardif biztosító és a Medián legfrissebb közös szeptemberi munkaerőpiaci kutatásából.   tovább »

70 ÉV UTÁN ELŐSZÖR: RANGOS DÍJAT NYERT A MAGYAR BIZTOSÍTÁSI APPLIKÁCIÓ

2019. február 6., szerda 9:30

Nemzetközi elismeréssel kezdte az évet az NN Biztosító óraalapú, applikáción keresztül működő protect.me biztosítása. A magyar fejlesztés "Service design", azaz szolgáltatástervezés kategóriában hozta el az egyik legelismertebb dizájndíjat a hat és fél évtizedes múltra visszatekintő iF Design Award-ról.   tovább »

HÁNY ÉV NETTÓ FIZETÉSE KELL EGY BUDAPESTI LAKÁSHOZ?

2019. február 6., szerda 9:00

Egy ötven négyzetméteres budapesti lakás a tavalyi átlagárakon 7,5 éves nettó fizetésből jött ki. Varsóban és Bukarestben szintén 7,5 év kellett hozzá, ezzel szemben Prágában és Pozsonyban több mint 8 évre volt szükség - derül ki az ingatlan.com elemzéséből.   tovább »

BUDAPESTRE KÖLTÖZIK A NEMZETKÖZI BERUHÁZÁSI BANK

2019. február 5., kedd 12:00

A Nemzetközi Beruházási Bank székhelyének Magyarországra helyezése tovább erősíti Magyarország és Budapest nemzetközi pénzügyi központ szerepét - jelentette ki Varga Mihály, miután Nyikolaj Koszovval, a bank elnökével aláírta az erről szóló egyezményt.   tovább »

HANÁK GÁBOR A NEMZETKÖZI AKTUÁRIUS SZERVEZET (IAA) ÉLÉN

2019. február 5., kedd 10:00

Hanák Gábor, a KPMG aktuárius igazgatója tölti be idén a Nemzetközi Aktuárius Szervezet (IAA) elnöki posztját - írja a Portfolió.hu.   tovább »

NETTÓ 211 EZER FORINT KEZDŐBÉRRE VÁGYNAK AZ EGYETEMISTÁK

2019. február 5., kedd 9:00

Hazánkban a felsőoktatási hallgatók fele már 17 éves korára rendelkezik saját bankszámlával - derül ki a Budapest Bank fiatalokat célzó reprezentatív kutatásából. A többség használ digitális banki szolgáltatásokat, és nyitott az újításokra. Pénzügyeiket aktívan kézbe veszik: 91%-uk vállal munkát valamilyen rendszerességgel, és 56%-uk minden hónapban félre tud tenni 10 és 25 ezer forint közötti összeget. Az első munkahelyen átlag 211 ezer forintos nettó kereset az elvárás.   tovább »

RÁKELLENES VILÁGNAP: HAZÁNKBAN ÉVENTE 33 EZREN VESZÍTIK ÉLETÜKET DAGANATOS BETEGSÉGBEN

2019. február 4., hétfő 9:00

A daganatos megbetegedések száma a világ valamennyi országában jelentős emelkedést mutatott az elmúlt évtizedekben. Hazánkban évente mintegy 32-33 ezren veszítik életüket daganatos betegség következtében, jóllehet a daganatok egyharmada megelőzhető lenne. A magyar Kormány és az Emberi Erőforrások Minisztériumának célja ennek érdekében a szűrővizsgálatokon való részvétel növelése. A Kormány évente átlagosan 3,22 milliárd forintot fordít a szervezett egészségügyi szűrővizsgálatokra, amely összeg évről-évre növekszik.   tovább »

TOP EMPLOYER: EMBERKÖZPONTÚSÁGÁÉRT KAPOTT DÍJAT AZ NN BIZTOSÍTÓ

2019. február 1., péntek 9:30

A 2018-as Szerethető munkahely díj után újabb munkáltatói díjat, Top Employer Europe és Magyarország tanúsítványt nyert el az NN Biztosító. A nemzetközi Top Employer Institute a munkavállalókat előtérbe helyező HR-stratégiát követő munkáltatókat részesíti ebben az elismerésben, akik célja minél jobb munkafeltételeket biztosítani a munkatársak számára.   tovább »

KÉT HÓNAP ALATT 6 EZER AUTÓS KÉRT SEGÍTSÉGET

2019. február 1., péntek 9:00

Az elmúlt két hónapban, 2018 decemberében és 2019 januárjában csaknem 6 ezer, az utakon elakadt autós kért segítséget az Europ Assistance Magyarországtól. A közelmúltban tapasztalt, Ausztriát sújtó szokatlan időjárási helyzet és a hazai személyautók magas átlagéletkora ráirányítja a figyelmet az asszisztencia-szolgáltatás szükségességére - hívja fel a figyelmet az Europ Assistance Magyarország.   tovább »

JOBBAN BÍZNAK AZ INNOVÁCIÓ EREJÉBEN A MAGYAR CÉGEK A TÉRSÉG VÁLLALATAINÁL

2019. február 1., péntek 8:00

Régiós összehasonlításban is kiugróan nagy jelentőséget tulajdonítanak az innovatív technológiáknak a fogyasztói elkötelezettség erősítésében a magyarországi vállalkozások - derül ki a Microsoft kelet-közép-európai üzleti szereplőkre fókuszáló felméréséből. A hazai döntéshozók a saját szektorukban várható technológiai áttöréseket illetően is lényegesen derűlátóbbak térségbeli társaiknál.   tovább »

A HAZAI FINTECH CÉGEK GLOBÁLIS TERJESZKEDÉSÉT SEGÍTI AZ MNB

2019. január 31., csütörtök 14:00

Az MNB a visegrádi országok közül elsőként a Global Financial Innovation Network tagjaként részt vesz a fintech megoldásokkal kapcsolatos nemzetközi információmegosztásban, ezzel segítve a hazai fintech szereplők globális terjeszkedését is. A hazai fintech szereplők ezzel egyszerre több országban teszteltethetik innovatív megoldásaikat.   tovább »

JAVULÁS JELEI A GYEREKKORI ELHÍZÁSBAN

2019. január 31., csütörtök 13:00

A különböző jogszabályi változtatásoknak és a szakmai összefogásnak köszönhetően megtorpant a magyar gyerekek körében a túlsúlyosok aránya - erről az egészségügyért felelős államtitkár beszélt egy szakmai konferencián csütörtök Budapesten.   tovább »

NÉGYSZÁZEZER EMBEREN SEGÍTETT MÁR A CSOK

2019. január 31., csütörtök 10:00

Mintegy 95 ezer családot segített a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), ez körülbelül négyszázezer embert jelent - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.   tovább »

EIOPA: FOLYAMATOSAN ELLENŐRIZNI KELL A BIZTOSÍTÓK TULAJDONOSAINAK ÉS IRÁNYÍTÓINAK FEDDHETETLENSÉGÉT

2019. január 31., csütörtök 9:00

Az EIOPA a biztosítók igazgatósági tagjai és minősített befolyásszerzői alkalmasság-értékelésének felülvizsgálatát sürgeti.   tovább »

MIT TEGYÜNK, HOGY GYERMEKÜNK FELNŐTTKÉNT TUDATOSABBAN KEZELJE PÉNZÜGYEIT?

2019. január 30., szerda 11:00

A K&H 2018-as felmérése szerint a fiataloknak fontos a szórakozás és az élet élvezete, a finanszírozásukhoz szükséges pénzügyi ismeretek viszont sokuknál fejlesztésre szorulnak.   tovább »

LAKÁSHITELEK: AKÁR 16 SZÁZALÉKKAL IS MEGEMELKEDHET A HAVI TÖRLESZTŐ

2019. január 30., szerda 10:30

A kamatok a jövőben emelkedhetnek, ez pedig törlesztőrészlet-emelkedést eredményezhet a lakáshiteleseknél. A BankRáció.hu számítása szerint 2 vagy 3 százalékpontos kamatemelkedésnél akár 10-11, illetve 16-17 százalékkal emelkedhet a havi kiadás egy jelenleg 5 millió forint tartozással fennálló, még 10 évig törlesztendő lakáshitelnél.   tovább »

MABISZ: CÉLSZERŰ LENNE NÖVELNI A BIZTOSÍTÁSI VÉDELEM SZINTJÉT

2019. január 30., szerda 10:00

Az év eleji adóváltozások ellenére a munkáltatók közel negyede szerepeltetni kívánja a fix juttatásai között a kockázati biztosítást, hívja fel a figyelmet a MABISZ közleménye.   tovább »

ÓRÁNKÉNT KIGYULLAD EGY LAKÁS

2019. január 29., kedd 10:00

Még el sem telt a január, és már hétszázötven lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat. Huszonnégy eset áldozatot is követelt, csak az elmúlt hétvégén öt ember halt meg lakástűzben.   tovább »

KGFB: A BIZTOSÍTÓK EGY ÉV ALATT NEM EMELTEK A TARIFÁN

2019. január 29., kedd 9:30

Megállt a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításoknál (kgfb) a díjak emelkedése. A Netrisk kgfb-indexe szerint már második hete közelít az átlagdíj alulról az 50 ezer forintos lélektani határhoz, de egyelőre nem érte el - írja a Napi.hu.   tovább »

REKORDKÖZELI EREDMÉNYT HOZTAK ÖSSZE A MAGYAR LAKÁSOK

2019. január 29., kedd 9:00

Budapesten a használt lakások átlagos négyzetméterára 20 százalékkal emelkedett tavaly, így a harmadik negyedévben bőven 500 ezer forint felett voltak.   tovább »

AUTÓSOK FIGYELEM: FONTOS HATÁRIDŐ A JANUÁR 31

2019. január 25., péntek 11:00

A 2018-as éves autópálya-matricákkal már csak jövő héten csütörtök éjfélig lehet jogszerűen közlekedni a magyarországi útdíjköteles autópályákon és autóutakon - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt.   tovább »

WHO: SÚLYOS PROBLÉMA AZ OLTÁSELLENESSÉG

2019. január 25., péntek 10:00

A világ egészségügyi helyzetét fenyegető problémák közé emelte az oltásellenességet az idei évben a WHO.   tovább »

HALÁLOS VESZÉLY A TÉLI UTAKON: EZEKRE FIGYELJÜNK

2019. január 25., péntek 8:00

A Szent Kristóf Alapítvány azzal a céllal alakult meg 2011-ben, hogy a közúti balesetben elhunytak által hátrahagyott családtagokat támogassa, amikor egy előre nem látható katasztrófa miatt erre a legnagyobb szükségük van. Az alapítvány kuratóriumának elnöke, dr. Túrós András felhívta rá a figyelmet, hogy a téli megváltozott, nehezített útviszonyok különösen sok baleseti helyzetet eredményeznek, így ilyenkor az autósoknak fokozott figyelemmel szükséges közlekedniük. Hogy mik is a főbb veszélyforrások, és mit tehetünk a csökkentésükért, a kuratóriumi elnök azt is kifejtette.   tovább »

NAPI 100 FORINTÉRT 5-10 MILLIÓ FORINTOS BIZTOSÍTÁSI VÉDELEM SZEREZHETŐ

2019. január 24., csütörtök 10:00

Az elmúlt évek folyamatos bérnövekedése ellenére még mindig nagyon kevesen tesznek félre váratlan kiadásokra, így a hazai kockázati élet- és balesetbiztosítások száma, az aktív munkavállalókra vetítve alig éri el a 10 százalékot.   tovább »

MÁR 4 MILLIÓ ESZEMÉLYI VAN FORGALOMBAN

2019. január 23., szerda 11:00

A 2016 -os bevezetéstől mindössze három év kellett, hogy a kiadott eSzemélyi okmányok száma meghaladja a 4 millió darabot. Az elektronikus chipet is tartalmazó személyazonosító igazolványok egymásra rakva közel négyszer olyan magasak lennének, mint a Kékestető, egymás mellé helyezve pedig légvonalban Hegyeshalomtól egészen Nyíregyházáig érnének el - olvasható a Belügyminisztérium közleményében.   tovább »

INFLUENZAOLTÁS: KIMERÜLTEK A VAKCINÁBÓL FELHALMOZOTT KÉSZLETEK

2019. január 23., szerda 10:33

A vártnál is jobban megugrott az igény idén az influenza elleni védőoltásra, ezért a legnagyobb védelmet nyújtó négykomponensű oltóanyag, a Vaxigrip Tetra készletei januárra kimerültek. Annak ellenére, hogy a Sanofi Pasteur az előző évi keresletnél húsz százalékkal több vakcinát biztosított az idei járvány ellen.   tovább »

KÉTSZERES AZ ÉRDEKLŐDÉS A LAKÁSOK IRÁNT

2019. január 23., szerda 8:45

Túlzás nélkül elmondható, hogy repülőrajtot vett a lakáspiac, legalábbis a keresleti oldalon. Emelkedés látható az eladó és a kiadó lakásoknál is - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből.   tovább »

ENNYIT KELL VÁRNI A KORMÁNYABLAKOKBAN

2019. január 22., kedd 9:07

A kormány olyan döntéseket szeretne hozni, amelyekkel csökkenteni lehet az állampolgárok elintézendő ügyeinek számát, párhuzamosan az ügyintézés színvonalának emelésével - erről a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára beszélt hétfőn a törökbálinti kormányablak átadásán.   tovább »

STABILAN BŐVÜL ITTHON A PRÉMIUM AUTÓK SZEGMENSE

2019. január 21., hétfő 12:00

A prémium autók szegmense 9,5 százalékkal bővült 2018-ban az új autók magyarországi piacán, ahol az eladott 136 601 személyautóból 12 949 prémium kategóriás volt.   tovább »

FONTOS VÁLTOZÁSOKRA FIGYELMEZTET A NAV

2019. január 21., hétfő 11:01

Az év elejétől változtak az ingatlan, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelemre vonatkozó szabályok - hívja fel a figyelmet az adóhatóság a honlapján.   tovább »

EZÉRT DRÁGUL A CASCÓ

2019. január 21., hétfő 10:00

A casco-díjakban idén akár két számjegyű növekedés is lehet a biztosítók szerint. A fejlesztések segítenek megelőzni a baleseteket, de még évekbe telik, mire csökkenni kezd miattuk a biztosítások ára - írja a Napi.hu.   tovább »

ÍGY NÉZHETI MEG EGYÉNI NYUGDÍJSZÁMLA EGYENLEGÉT

2019. január 21., hétfő 9:00

Ügyfélkapun keresztül számos hasznos információhoz juthatunk hozzá, ilyen például az egyéni nyugdíjszámla, amiben bármikor ellenőrizhetjük, mennyi járulékot fizettünk be, illetve fizettek be a munkaadóink erre a számlára.   tovább »

SZOFTVERROBOTOK ÉS MÁS IT INNOVÁCIÓK A MAGYAR ALLIANZNÁL

2019. január 18., péntek 13:02

A magyar Allianz már a 2010-es évek elején digitalizált, főleg az értékesítésre és az ügyfélkiszolgálásra koncentrálva. Ma már szoftverrobotok segítik a gyors és hatékony működést a biztosítónál - derül ki a Biztosító Magazin Végh Istvánnal, az Allianz Hungária Zrt. vezérigazgató-helyettesével, az IT, operáció és kárrendezési divízió vezetőjével készített interjújából.   tovább »

KEVESEN TUDJÁK, MI MINDENRE NYÚJT FEDEZETET EGY LAKÁSBIZTOSÍTÁS

2019. január 18., péntek 10:00

A magyar lakóingatlanok megközelítőleg 73 százaléka biztosított, mely európai szinten is kiemelkedően magas arány. A több mint 10 ezer fő megkérdezésével végzett felmérésből, amelyet az egyik legnagyobb biztosítótársaság készített, ugyanakkor az is kiderül, hogy az ügyfelek csaknem fele nem ismeri pontosan, mire nyújt fedezetet a biztosítása - hangzott el az M1 híradóban.   tovább »

ÁTLAG 820 FORINT A SÍBIZTOSÍTÁS NAPIDÍJA

2019. január 18., péntek 9:00

A Netrisk.hu adatai szerint a külföldre induló síelők naponta átlagosan 820 forintért kötöttek utasbiztosítást az idei síszezon eddigi időszakában. Ez az összeg mintegy 8 százalékkal magasabb a tavalyi hasonló értéknél. A sízők többsége hosszú hétvégére utazik, 72 százalékban osztrák, 11 százalékban szlovákiai úti céllal.   tovább »

HASZNOS TANÁCSOK A KÖZÖSSÉGI MÉDIUMOK FELHASZNÁLÓINAK

2019. január 18., péntek 8:07

Leadok öt kilót, eljárok rendesen edzeni, kevesebb műanyagot használok, egészségesebben étkezem - ilyen, és ehhez hasonló fogadalmakat sokan tesznek az új évre, de vajon vannak-e olyanok, akik az adataik tudatosabb védelmét, a social média biztonságosabb használatát tűzik ki célként?   tovább »

2018 AZ INGATLANALAPOK ÉVE VOLT!

2019. január 17., csütörtök 12:11

Tavaly mindössze fél százalékkal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, a kategóriákon belüli átrendeződés igencsak szembetűnő. Százalékban kifejezve a két szélsőséges eset az ingatlanalapok és a garantált alapok voltak - írja legfrissebb jelentésében a Bamosz.   tovább »

HIVATALOS: ITT A JÁRVÁNY!

2019. január 16., szerda 14:45

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) bejelentette: az országban influenzajárvány van. Az előző hetinél 75,6 százalékkal többen fordultak ilyen tünetekkel az orvosokhoz.   tovább »

EGYRE TÖBBEN KATÁZNAK

2019. január 16., szerda 12:00

Már 315 ezernél is több vállalkozó választotta a katát, Magyarország legegyszerűbb és legnépszerűbb adózási formáját - közölte a Pénzügyminisztérium.   tovább »

ÚJ IDŐSZÁMÍTÁS INDUL A BANKSZÁMLÁKNÁL, ÁTUTALÁSOKNÁL

2019. január 16., szerda 9:03

Komoly változások lehetnek a jövőben a mindennapi bankolásban, és a leggyakrabban felszámított banki díjaknál is változás jöhet. Bár konkrétumok még nincsenek, a kilátások az olcsóbb bankolás irányába mutatnak - derül ki a BankRáció.hu legfrissebb összeállításából.   tovább »

EGYRE NÉPSZERŰBB A HOSSZÚ TÁVÚ ÁLLAMPAPÍR-BEFEKTETÉS A 40 ÉV ALATTIAK KÖRÉBEN

2019. január 15., kedd 13:00

A lakossági állampapír-állomány tavaly 713 milliárd forinttal emelkedett és ezzel az év végén elérte a 7516 milliárd forintot, ami több mint 10 százalékos növekedést jelent egy év alatt - közölte az MTI-vel Varga Mihály.   tovább »

IDÉN MÁR HÁROMSZÁZÖTVEN LAKÁSTŰZ VOLT, TIZENEGY HALÁLOS

2019. január 15., kedd 10:00

Még csak két hét telt el az évből, mégis már háromszázötven lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat. Télen naponta átlagosan harminc lakástűz keletkezik, aminek az oka az, hogy a hideg időben sokkal többet tartózkodunk otthon, gyakrabban főzünk, és folyamatosan fűtünk - figyelmeztet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.   tovább »

E-KÁRBEJELENTŐ: EGY HÉT ALATT TÖBB MINT HATVANEZER LETÖLTÉS!

2019. január 15., kedd 9:00

Egy hét alatt kategóriájában Magyarország legnépszerűbb applikációjává nőtte ki magát a MABISZ január 8-án elindított digitális kárbejelentője, amely az ekar.hu oldalról tölthető le.   tovább »

MÁR MAGÁNSZEMÉLYEK IS JELENTKEZHETNEK A SPARKLAB INNOVÁCIÓS LABORJÁBA

2019. január 14., hétfő 11:00

Változatlan cél, megújult stratégia: az eddigi két inkubációs kör sikerére alapozva új szintre lép a Sparklab, és innovációs laborként folytatja működését - közölte az NN Biztosító. A jövőben egyfelől az eddigi mentorszerepet kiegészítve a Sparklab csapata aktív partnerként vesz részt az életminőség-javító technológiai projektek megvalósításában. Másfelől kibővül a program jelentkezői köre is: a startupok és a vállalati kezdeményezések mellett magánszemélyek is jelentkezhetnek kezdeti, vagy akár már érett fázisban lévő projektjeikkel. A Sparklab január 14-étől várja a leendő partnerek ötleteit.   tovább »

HÁROMSZOROSÁRA NŐTT A HAZAI LAKÁSÉPÍTÉSI KEDV

2019. január 14., hétfő 9:13

A teljes európai mezőnyből is kiemelkedik a magyar piac a lakásépítési kedv alapján. A 2015-ös szinthez képest ugyanis Magyarországon a múlt év harmadik negyedévére 240 százalékkal, több mint háromszorosára nőtt a legalább kétlakásos lakóházakra kiadott engedélyek száma. Ennél jobb eredményt az európai piacon csak Írország és Málta ért el jobb eredményt - derül ki az ingatlan.com legfrissebb - az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat adatait feldolgozó - összefoglalójából.   tovább »

ÍGY SZEGIK MEG A SZABÁLYOKAT A MAGYAR AUTÓSOK

2019. január 11., péntek 11:00

Az autósok több mint 1/4-e küld szöveges üzenetet vezetés közben saját bevallása szerint, de az autópályán jobbra tartás sem erőssége a magyar sofőröknek - derül ki egy friss felmérésből.   tovább »

E-KÁRBEJELENTŐ: AZ ALLIANZ ÜGYFELEI FOGJÁK LEGNAGYOBB SZÁMBAN HASZNÁLNI

2019. január 11., péntek 10:10

Elindult a "kék-sárga" baleseti bejelentő egységes digitális verziója, amelynek segítségével mostantól az Allianz ügyfelei is gyorsan, egyszerűen online, okostelefonról is intézhetik kötelező-gépjármű felelősségbiztosításukhoz (kgfb) kapcsolódó kárbejelentésüket. A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) által üzemeltetett applikáció fejlesztésében több biztosító vett részt, az Allianz Hungária szakemberei azonban kiemelkedő részt vállaltak a szektor szinten is példaértékű együttműködésben - írja a ProfitLine.hu.   tovább »

EZÉRT DRÁGUL A KGFB

2019. január 11., péntek 9:00

A kgfb éves díja átlagosan 50 ezer forint fölé emelkedhet idén januárban az alkuszok szerint - hangzott el az RTL Híradóban.   tovább »

24 ÓRÁN BELÜL RENDEZTÉK AZ ELSŐ E-KÁRBEJELENTÉST!

2019. január 10., csütörtök 14:58

A héten debütált a Mabisz új, E-kárbejelentő applikációja, így az autósok már egy egyszerű mobil alkalmazás segítségével is intézhetik a kötelező gépjármű felelősség biztosítási (kgfb) károk bejelentését. A Groupama Biztosító külön kárrendezési folyamatot alakított ki annak érdekében, hogy az E-kárbejelentőkön keresztül érkező kárbejelentéseket a lehető legrövidebb időn belül tudja rendezni. A rendszer működése sikeresen indult, hiszen az első e-kárbejelentését 24 órán belül már rendezte is a biztosítótársaság.   tovább »

HÓELTAKARÍTÁS: MIKOR REGRESSZÁLHAT A BIZTOSÍTÓ?

2019. január 10., csütörtök 11:00

Télen nem csak a síelők, korcsolyázók, snowboardozók szenvedhetnek könnyen balesetet, a jeges, havas felületeken gyakoriak a végtagsérülésekkel járó elcsúszások is, amelyekért sokszor az ingatlan tulajdonosai a felelősek. Az OVB Magyarország felhívja a figyelmet, hogy a járdák síkosság-mentesítése mellett a lakásbiztosításunkkal egyidejűleg felelősségbiztosítást is köthetünk, ami megóvhat minket néhány kellemetlenségtől.   tovább »

HÓBAN REKEDT MAGYAROK: MIKOR TUD SEGÍTENI A BIZTOSÍTÓ?

2019. január 10., csütörtök 10:00

Ausztriában még mindig rendkívüli nehézségeket okoz a hó, van olyan hegyi település, amely jó esetben hétvégén szabadulhat ki - írja a hvg.hu. Vannak olyan helyzetek, amelyeket egyik biztosító sem biztosít, érdemes átnézni, mik vannak kizárva.   tovább »

MEGDUPLÁZÓDOTT A ZÖLD RENDSZÁMMAL KÖZLEKEDŐ AUTÓK SZÁMA

2019. január 9., szerda 12:00

Több zöld rendszámot adtak ki tavaly, mint 2018 előtt összesen. Éves szinten hullámzó volt az eladás - olvasható az infostart.hu-n.   tovább »

MEGNŐHET A KERESLET A HITELKIVÁLTÁS IRÁNT

2019. január 9., szerda 9:00

Maguk a hitelfelvevők léptetik le az egyik lakáshitel-konstrukciót a piacról. Legalábbis erre utalnak a legfrissebb piaci adatok a BankRáció.hu legújabb - a hivatalos jegybanki adatokon alapuló - összefoglalója szerint.   tovább »

NEM SZÍVESEN BESZÉLÜNK MEGTAKARÍTÁSAINKRÓL

2019. január 8., kedd 13:00

A legkényesebb magánéleti problémáinkról - így a környezetünkben előforduló súlyos betegségekről, függőségekről és kapcsolati válságokról - is inkább beszélgetünk, mint arról, hogy teszünk-e félre nyugdíjas éveinkre. Az NN Biztosító reprezentatív kutatásának fenti eredményei szerint szinte tabutémaként kezeljük a megtakarításokat, ami azonban komoly gátat jelenthet pénzügyi céljaink megvalósításában és gyermekeink tudatosságának erősítésében is.   tovább »

ELINDULT A DIGITÁLIS KÁRBEJELENTŐ APPLIKÁCIÓ!

2019. január 8., kedd 12:00

A mai naptól az autósok mobiltelefonjukon is intézhetik a baleset utáni adminisztratív teendőket. Elindult ugyanis a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) új, digitális kárbejelentője, amely a hagyományos, "kék-sárga" nyomtatvánnyal egyenértékű, ám gyorsabb és egyszerűbb ügyintézést tesz lehetővé.   tovább »

HÁROMNEGYEDÉRE CSÖKKENTEK A NYUGDÍJPÉNZTÁRI TAGOKAT TERHELŐ DÍJAK 15 ÉV ALATT

2019. január 7., hétfő 15:00

A Magyar Nemzeti Bank 2018-ban is vizsgálta az önkéntes nyugdíjpénztárak által a tagoknak felszámolt díjak és költségek mértékét. A korábbi évek számítási módszere alapján készült díjterhelési mutató mellett az MNB elkészített egy korrigált díjterhelési mutatót is, amelyben a működési díjterhelés rész értékét nem befolyásolja a pénztári vagyon folyamatos növekedése, azt a működésre levont díjak teljes tagdíjhoz viszonyított aránya határozza meg. A korrigált díjterhelési mutató alakulása alapján 15 év alatt 27,7%-kal csökkent a felszámított díj mértéke.   tovább »

JELENTŐS NÖVEKEDÉSRE SZÁMÍTANAK A GÉPJÁRMŰIMPORTŐRÖK

2019. január 7., hétfő 12:00

A gépjárműimportőrök 18 százalékos piaci növekedésre számítanak 2019-ben, előrejelzésük szerint összesen csaknem 205 ezer új járművet helyeznek majd forgalomba Magyarországon ebben az évben. Tavaly már jelentős mértékben tértek vissza a magánvásárlók a személyautók piacára. Erre az idén is számítanak, egyebek mellett a biztosabb munkahelyek, a magasabb jövedelmek, a hitelfelvételi, a hitelezési kedv növekedése, valamint az alacsony kamatok miatt - olvasható a hirado.hu-n.   tovább »

NÉVTELENÜL JELEZHETIK A JOGSÉRTÉST A PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK MUNKATÁRSAI

2019. január 7., hétfő 11:00

Az MNB honlapjának újonnan létrehozott felületén anonim módon bejelenthetik a jegybanknak a pénzügyi intézményeknél észlelt jogsértést az ott dolgozó vezetők, munkavállalók. Akkor is küldhető hasonló jelzés, ha valaki az MNB egy munkatársa esetében tapasztalna bármiféle szabálysértést.   tovább »

A GLOBÁLISNÁL IS GYORSABBAN MELEGSZIK MAGYARORSZÁG

2019. január 7., hétfő 10:10

Az 1901 óta vezetett mérések szerint 2018 lett a legmelegebb év Magyarországon, a felmelegedés a globális melegedésnél is nagyobb mértékű - derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI számára készített elemzéséből.   tovább »

MÁR A KIBERKOCKÁZATOKKAL IS FOGLALKOZIK AZ MNB MAKROPRUDENCIÁLIS STRATÉGIÁJA

2019. január 3., csütörtök 10:00

Az MNB a hazai piaci folyamatokat és a nemzetközi szabályozási irányokat is áttekintve felülvizsgálta 2016-ban megjelent makroprudenciális stratégiáját. A jegybank makroprudenciális céljai között rögzítette a stabilitást támogató hatékony, innovatív és versenyképes bankrendszer kialakulásának előmozdítását. A keretrendszer mostantól kitér a kiberkockázatok, a nembanki pénzügyi intézményeknél felmerülő rendszerkockázatok, valamint a határon átgyűrűző kockázatok kezelésére vonatkozó célokra és eszközökre is - közölte a jegybank.   tovább »

TAVALY 17,5 SZÁZALÉKKAL TÖBB ÚJ SZEMÉLYAUTÓT HELYEZTEK FORGALOMBA

2019. január 3., csütörtök 9:00

Tavaly 126 601 új személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon, 17,5 százalékkal többet, mint 2017-ben - közölte a Carinfo.hu a DataHouse Kft. adatai alapján.   tovább »

FOGYASZTÓBARÁT LAKÁSHITEL-BIZTOSÍTÁST VEZETNE BE AZ MNB

2019. január 2., szerda 15:10

A fogyasztóbarát lakáshitel mintájára a Magyar Nemzeti Bank (MNB) fogyasztóbarát lakáshitel-biztosítás létrehozását is fontolgatja, amelyről 2019 második felében születhet döntés - mondta a növekedés.hu-nak adott interjúban Kandrács Csaba, az MNB pénzügyi szervezetekért felelős ügyvezető igazgatója.   tovább »

VÁLTOZIK A SÜRGŐSSÉGI BETEGELLÁTÁS

2019. január 2., szerda 9:00

Január elsejétől minden sürgősségi osztályon működnie kell az úgynevezett triázs-rendszernek, ami a szakemberek szerint kiszámíthatóbbá és gyorsabbá teheti betegellátást.   tovább »

Utolsó módosítás: 2019.07.23.